Walmart stopt met verkoop semi-automatische wapens

Al Pacino, ofwel Tony Montana, in Scarface. Het geweer is immens populair in Amerika. Beeld AP
Al Pacino, ofwel Tony Montana, in Scarface. Het geweer is immens populair in Amerika.Beeld AP

Met een neus vol cocaïne opende Tony Montana, gespeeld door Al Pacino in de maffiafilm Scarface, met een semiautomatisch aanvalsgeweer het vuur op aanstormende gangsters. "Say hello to my little friend", schreeuwt Montana in de slotscène. Zijn kleine vriend is de kogels spugende Colt AR-15. In Amerika sindsdien een geliefd wapen in huiselijke kring, want er zijn er inmiddels tien miljoen van verkocht.

Jarenlang was deze Colt of de Bushmaster te koop bij het grootste warenhuis ter wereld: Walmart. In zo'n 1500 van de 4600 winkels kan de AR-15 door Amerikanen aan de toonbank worden aangeschaft. Maar over twee weken stopt Walmart met de verkoop van deze militaire wapens, die eufemistisch moderne sportgeweren worden genoemd.

Groot nieuws in de Verenigde Staten, want Walmart is de grootste verkoper in Amerika van dit soort wapens. Dit soort semiautomatische wapens, waarvan varianten door Amerikaanse militairen in oorlogssituatie worden gebruikt, zijn zeer controversieel, maar niet verboden. Met zo'n AR-15 werden in december 2012 twintig kinderen en zes volwassenen doodgeschoten in de Sandy Hook-school in Newton in de staat Connecticut. En dat was niet de enige keer dat er met zo'n militair wapen een bloedbad werd aangericht in een school, bioscoop of kerk.

'Omzet loopt terug'
Politieke of menslievende motieven liggen volgens de woordvoerder van Walmart, Kory Lundberg niet ten grondslag aan de beslissing om te stoppen met de verkoop van dit soort semiautomatische aanvalswapens. Nee, de omzet loopt terug, dus past het niet meer in het productenpakket van Walmart. De beslissing is genomen op basis van bedrijfseconomische criteria die Walmart voor al zijn producten hanteert, aldus Lundberg tegen het persagentschap Associated Press.

Een AR-15 tentoongesteld in Arizona, hier op archiefbeeld. Beeld REUTERS
Een AR-15 tentoongesteld in Arizona, hier op archiefbeeld.Beeld REUTERS
Een verkoper in een Wal-mart wil een geweer afpakken van Mario Valencia, een man uit Arizona die in april door de politie werd klemgereden. Beeld epa
Een verkoper in een Wal-mart wil een geweer afpakken van Mario Valencia, een man uit Arizona die in april door de politie werd klemgereden.Beeld epa

Wettelijke beperkingen
Toch is de druk op Walmart om met de verkoop van dit soort wapens te stoppen behoorlijk opgevoerd. Na het gruwelijke incident in Connecticut ging vicepresident Joe Biden aan de slag met wettelijke beperkingen voor de aanschaf van dit soort wapens. Zonder resultaat overigens. Maar hij nodigde toen de Walmartdirectie uit om met hem hierover te komen praten. Walmart weigerde. Ook volgden er rechtszaken van progressief aandeelhouders om dit soort geweren niet langer te verkopen. Ook dat mocht niet baten.

Nu zou de dalende omzet Walmart hebben doen besluiten deze aanvalswapens uit het assortiment te gooien. De maatschappelijke druk, de vele doden bij schietpartijen en het politieke rumoer niet, zegt Walmart. Hoeveel minder van dit soort wapens ze verkopen, wil Walmart niet zeggen.

De megawinkel blijft overigens wel wapens verkopen. Het bedrijf zet nu in op een grotere verkoop van jacht- en sportieve geweren. Ook stopt het niet met de verkoop van ammunitie voor militaire aanvalswapens, zoals de AR-15.

Nog steeds te koop
Nu de grootste verkoper is gestopt met het aanbieden van dit soort aanvalswapens, wil het niet zeggen dat ze niet meer te koop zijn. Bij andere winkelketens als Dick's Sporting Goods en Cabela's blijft de kogels sproeiende AR-15 van Tony Montana gewoon te koop. Toch is het besluit van Walmart een gevoelige slag voor de machtige Amerikaanse wapenlobby, de National Rifle Association (NRA), die geen enkele beperking op de verkoop van wapens aan burgers wil.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden