Walmart profiteert zelf ook van loonstijging

Een Walmart-filiaal in Miami. Beeld afp
Een Walmart-filiaal in Miami.Beeld afp

's Werelds allergrootste grootgrutter kondigde gisteren aan haar medewerkers minimaal 9 dollar per uur te gaan betalen, in plaats van het landelijke minimumloon van 7,25 dollar. Het besluit werd gematigd positief ontvangen. Walmart profiteert zelf net zo goed en het is nog niet genoeg, stellen sceptici.

Op de korte termijn kost de loonsverhoging Walmart vooral geld. Het is een investering van 1 miljard dollar en de beurkoers daalde al snel met 3,21 procent. Maar op de lange termijn profiteert het bedrijf zelf ook van dit besluit. Een hoger salaris dringt het personeelsverloop terug. De Wall Street Journal rekende uit dat Walmart hiermee 350 miljoen dollar zou kunnen besparen.

Klanttevredenheid stijgt
De sleutel tot groei voor Walmart is klanttevredenheid. En de sleutel tot klanttevredenheid is het investeren in werknemers, legde bestuursvoorzitter Doug McMillion uit. Simpel gezegd: Walmart begrijpt dat winkelen vervelend kan zijn als medewerkers geen tijd hebben om je te helpen of geen moeite doen om je tevreden te stellen. Tevreden medewerkers zorgen voor tevreden klanten.

Die kan Walmart wel gebruiken. Nadat het bedrijf woensdag onderaan bungelde in een Amerikaans rapport over klanttevredenheid, ging het al snel over de tong als het 'meest gehate merk' van het land.

null Beeld afp
Beeld afp

'Werknemer moet 2,8 miljoen uur werken voor salaris CEO'
Bestuursvoorzitter McMillion kan wel op wat sympathie rekenen, omdat de bestuursvoorzitter zelf onderaan de ladder is begonnen bij Walmart. Zijn eerste baan bij het bedrijf bestond uit het vullen van vrachtwagens in een distributiecentrum en vanaf daar werkte hij zich omhoog.

Aan de andere kant verdiende hij alleen in 2014 al wel 25,6 miljoen dollar. Ter vergelijking: zelfs als je salaris stijgt tot 9 dollar per uur, moet je als Walmart-mederwerker nog steeds 2,8 miljoen uur werken om dat te verdienen, rekende Fortune.com uit. Aangezien een werkjaar 2.087 werkuren telt, zou een medewerker 1.360 jaar moeten werken om bij elkaar te sprokkelen wat McMillion in één jaar binnentikte.

'Dit is nog steeds niet genoeg'
Juicht niet te vroeg, waarschuwde The Daily Beast na het nieuws over de loonsverhoging. Het blog wijst erop dat werknemers zelfs met een hoger loon nog steeds gevaarlijk dicht in de buurt van de armoedegrens komen. Part-timers verdienen 17.500 dollar per jaar als ze 50 weken 35 uur werken. Full-timers verdienen 26.000 dollar als ze 50 weken 40 uur werken. Voor een tweepersoons huishouden ligt de armoedegrens op 15.930 dollar. Voor een vierpersoons huishouden is dat 24.250 dollar.

De vakbond OUR Walmart, die de keten regelmatig bekritiseerde voor haar salarisbeleid, beaamt dit. De organisatie is blij met de loonsverhoging, "maar dit is nog steeds te weinig voor Amerikaanse arbeiders om hun gezinnen te onderhouden".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden