Wallraff zou toch voor Stasi hebben gewerkt

BERLIJN - De Duitse schrijver Günter Wallraff heeft gisteren nieuwe aantijgingen ontkend dat hij een medewerker van de Stasi, de vroegere Oost-Duitse veiligheidsdienst, zou zijn geweest. Op de Duitse tv-zender WDR noemde de 60-jarige Wallraff de ophef 'absurd theater'.

Van onze correspondent

De nieuwe bewijzen die deze week opdoken, kwamen uit de koker van Marianne Birthler. Deze voormalige dissidente uit Oost-Duitsland beheert namens de Duitse regering de archieven van de voormalige geheime dienst van de DDR.

Een deel van de Stasi-archieven was -op volgens Birthler onbekende wijze- na de val van de Muur in handen van de CIA beland. Onlangs heeft de CIA deze microfilms weer vrijgegeven aan Birthler,die daaruit deze week serieuze aanwijzingen afleidde dat Wallraff als 'IM (Inoffizieller Mitarbeiter) Wagner' actief is geweest. Wallraff rapporteerde aan een afdeling van de Stasi die desinformatie tot taak had.

Wallraff zou van 1968 tot 1971 met de Stasi hebben samengewerkt, na in 1968 in de DDR door een Stasi-medewerker op ,,ideologische basis'' te zijn geworven. Hij zou de DDR informatie hebben geleverd over psychologische oorlogsvoering en chemische strijdgassen.

Dat Wallraff in die periode met de Stasi samenwerkte, werd al langer vermoed, omdat in 1971 een Stasi-medewerker werd gearresteerd met in zijn tas recente informatie die Wallraff hem had bezorgd. Maar uit archiefmateriaal zou nu blijken dat de Stasi Wallraff ook in 1988 nog noteerde als informeel medewerker. Hij staat genoemd bij de bronnen in vijandelijk gebied die in tijden van mobilisering aangehouden zouden moeten worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden