Wallraff slachtoffer van hetze televisiebaas

Van onze correspondente BERLIJN - De Duitse journalist en schrijver Gunter Wallraff heeft een aanklacht ingediend tegen het boulevardblad Super. De krant, die in het oosten van Duitsland verschijnt, schreef woensdag dat Wallraff voor de voormalige Oostduitse veiligheidsdienst, de Stasi, heeft gewerkt.

DIEUWKE VAN OIJEN

Het bericht zou nooit serieus genomen zijn als het niet al voor publikatie, dinsdagavond, zou zijn gemeld door de ARD-actualiteitenrubriek 'Tagesthemen'. Daarna werd het, zij het voorzichtig, door serieuze kranten overgenomen. Wallraff spreekt van een "lastercampagne" .

Bij de ARD hebben inmiddels vier chefs van de nieuwsredactie zich van het bericht en het commentaar gedistantieerd. De omroepchef van de Bayerische Rundfunk, Heinz Klaus Mertes, die bericht en commentaar in 'Tagesthemen' voor zijn rekening nam, vecht al jaren een vete uit met Wallraff. Hij beschuldigde zijn collega-journalist ervan ooit van een foto voor zijn bestseller 'Ganz Unten' (in het Nederlands verschenen als 'Ik, Ali', een verslag van de barre werkomstandigheden voor gastarbeiders bij het staalconcern Thyssen, waarvoor Wallraff zich als Turk vermomde) te hebben geensceneerd. Mertes verloor een proces hierover.

Ook probeerde hij, vermomd met baard, Wallraff voor de televisie te interviewen. Dinsdagavond beweerde hij dat Wallraff een Bulgaarse staatsprijs zou hebben gekregen. Die prijs heeft de schrijver naar zijn zeggen geweigerd, omdat de Bulgaren niet het geld, op Wallraffs verzoek, aan de Turkse minderheid in Bulgarije wilden schenken.

Ook de progressieve 'Frankfurter Rundschau' stortte zich gisteren op de wrok die Mertes al jaren tegen Wallraff koestert en vroeg zich in de kolommen af waarom niemand bij de redactie van 'Tagesthemen' hem heeft tegengehouden om op grond van zo weinig feiten een zo zware beschuldiging te uiten.

In het 'Super'-artikel wordt overigens niet geput uit de omvangrijke archieven van de voormalige DDRveiligheidsdienst. Volgens medewerkers van de commissie die dat archief beheert, is dat ook niet mogelijk, omdat het materiaal van de Stasi-afdeling waar het hier om gaat, door Stasi-medewerkers is vernietigd. Het blad citeert een zin van een anonieme 'hoge officier van de Stasi' die zegt: "Wallraff was een van onze belangrijkste agenten om de Bondsrepubliek te destabiliseren." Ook beweert Super zeker te weten dat contacten tussen Stasi en Wallraff werden gelegd in Rostock en in een 'conspiratieve' woning in Oost-Berlijn: "Huismeester Horst Ludwig en kokkin Heide Hennig kunnen zich het nog goed herinneren" , aldus Super, dat deze getuigen verder niet aan het woord laat.

In een interview met de linkse krant 'Die Tageszeitung' ontkent Wallraff niet dat hij ooit contact heeft gehad met de Stasi. Hij zou een aantal malen zijn "aangesproken": een keer in het bijzijn van de schrijver Heinrich Boll, die meteen een klacht indiende bij de DDR-autoriteiten. Wallraff: "Later was er een zeer alert, ietwat slijmerig type, die bij mijn huis in Steinheim opdook en die mij onder een vals voorwendsel uitnodigde mee te gaan eten. Aan tafel kwam hij met zijn Stasi-achtergrond naar buiten. Ik heb mij toen bij het DDR-ministerie voor cultuur beklaagd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden