Wallenkoning weer actief in oude buurt

Wet Bibob vormt geen beletsel meer voor Charles Geerts

De gemeente Amsterdam lijkt Charles Geerts, de voormalige 'koning van de Wallen', niet veel meer in de weg te leggen. Diens bedrijf krijgt in meerdere stadsdelen vergunningen en heeft de afgelopen jaren twintig panden in de stad verworven, waaronder op de Wallen. Dit terwijl een woningcorporatie hem in 2007 met hulp van de gemeente voor 25 miljoen euro uitkocht, onder de voorwaarde dat hij daar niet meer actief mocht zijn.

Anders dan vijf jaar geleden lijkt ook de Wet Bibob (Bevordering Integriteit Beoordeling door het Openbaar Bestuur) voor de inmiddels 69-jarige Geerts geen belemmering meer te vormen. Via deze wet toetst een landelijk bureau of de aanvrager van een vergunning sporen van een crimineel verleden vertoont.

Bij de Wallenkoning werd in 2007 na zo'n Bibobscreening geconstateerd dat hij lid was geweest van een criminele organisatie en geld had verdiend met drugshandel en witwaspraktijken. Geerts dreigde hierdoor zijn vergunningen kwijt te raken. En met hem veel ondernemers die banden met hem hadden.

Kort hierop kocht de Amsterdamse woningcorporatie NV Stadsgoed met hulp van de gemeente achttien prostitutiepanden van Geerts. Het was het officieuze startsein voor het prestigieuze project 1012 (naar de postcode van de Wallen) waarmee de stad het gebied wil ontdoen van schimmige praktijken. Als onderdeel van die deal was bedongen dat Geerts in de toekomst niet meer zou investeren in het Wallengebied.

Maar in mei 2010 verwierf hij voor 7 miljoen een pand in de Warmoesstraat en een aansluitend perceel, beide in het 'verboden' 1012-gebied. Zijn rechterhand runt hier een hotel. Geerts kon de panden verwerven omdat hij twee maanden voor de deal een lening had verstrekt aan de vorige eigenaar. Leningen die Geerts op de Wallen had uitstaan, werden vanwege de gevolgen voor die ondernemingen in 2007 niet ontbonden.

Zou de ontvanger in gebreke blijven, dan kreeg Geerts de kapitale Wallenpanden. Hoewel was afgesproken dat de vorige eigenaar niet hoefde af te lossen, bleef deze al na één jaar in gebreke. Het gevolg: het huidige hotel Luxer kwam Geerts toe.

Volgens de gemeente handelt de voormalige Wallenkoning niet in strijd met de contractuele overeenkomst. Voor de details verwijst de stad naar NV Stadsgoed, de corporatie die Geerts uitkocht. Maar directeur Ronald Wiggers wil er niets over kwijt. Hij wil niet vertellen of er actie is ondernomen om de transactie te voorkomen en hoeveel Wallenpanden Geerts via deze constructie nog kan bemachtigen. Volgens Geerts zelf waren deze panden de laatsten.

Duidelijk is wel dat partijen die nu met Geerts zakendoen, veel minder last hebben van de gemeente dan in 2007. Zo kreeg een horecabedrijf in 2010 na Bibob-screening een vergunning voor een café in een Geertspand net buiten de Wallen. Ook een bestuurder van JFO, het bedrijf van Geerts, kreeg in maart na Bibob-screening de benodigde papieren voor het hotel aan de Warmoesstraat.

Die bestuurder kreeg vorig jaar in stadsdeel West zelfs op naam van JFO een vergunning voor een verbouwing van 150.000 euro. Vanwege het gevaar van witwassen past Amsterdam sinds 2008 de Wet Bibob ook toe op verbouwingen boven een ton.

Toch lijkt screening niet altijd plaats te vinden. Zo verstrekte Stadsdeel Zuid in juni nog een vergunning aan JFO, zonder die Bibob-screening. Bij navraag blijkt dat een ambtenaar dit deel van de procedure 'over het hoofd' heeft gezien. Het stadsdeel zegt 'hiervan te balen'. Maar dat laat Geerts koud. Doordat zijn bedrijf nu wel alle vergunningen krijgt en door de Bibob-screeningen komt, zegt hij dat hij zich 'gerehabiliteerd voelt'.

DE VERDIEPING 2|3 Dikke Charles is nog niet met pensioen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden