Wall Street: winsten lopen terug

(Novum/Betten) - Op Wall Street staan de toonaangevende indices vlak in de middaghandel. Beleggers maken even pas op de plaatst nadat de koersen in de ochtendhandel waren gestegen als gevolg een sterker dan verwachte stijging van de arbeidsproductiviteit.

De arbeidsproductiviteit exclusief de agrarische sector steeg in het vierde kwartaal van 2007 met 1,8% terwijl economen niet meer dan 0,5% groei hadden voorzien. Aan de andere kant stegen de arbeidskosten minder sterk dan verwacht, wat gunstig is voor de inflatie. De kosten stegen met een naar het jaar omgerekende 2,1%, waar werd gerekend op een stijging met 3,5%.

Rond 20.05 uur noteert de Dow Jones-index vlak op een stand van 12.269,68 punten. De breed samengestelde S&P komt evenmin nauwelijks van zijn plek en staat op 1.337,54 punten en de technologiezware Nasdaq verliest 0,1% tot 2.306,84 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond staat 8/32 lager op 105-10/32 bij een rendement van 3,60%. De euro staat nagenoeg onveranderd op USD 1,4640. De prijs van een vat ruwe olie daalt in New York 1,6% naar USD 87,02 per vat nadat bekend werd dat de Amerikaanse olievoorraden sterker zijn gestegen dan verwacht.

Yahoo! (-0,4%) zegt nog geen belissing te hebben genomen over het vijandige overnamebod van USD 44,6 miljard van Microsoft (-0,5%). "We bekijken een breed scala een mogelijke strategische alternatieven in een complex en veranderend landschap", aldus bestuursvoorzitter Jerry Yang van Yahoo!.

Met een plus van 5,3% is Walt Disney een uitschieter binnen de Dow. Het entertainmentbedrijf presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf behaalde in het eerste kwartaal van het boekjaar 2007/08 een nettowinst van USD 1,25 miljard. Dat is een daling ten opzichte van de USD 1,70 miljard een jaar eerder, toen het cijfer werd beïnvloed door baten onder meer door de verkoop van belangen in E! Entertainment en Us Weekly. De winst per verwaterd aandeel kwam uit op USD 0,63 terwijl analisten hadden gerekend op een bedrag van USD 0,52.

General Motors (-2%) moet het meeste inleveren na een adviesverlaging van Bears Stearns. Ook autofabrikant Ford (-0,6%) kreeg een afwaardering. De verantwoordelijke analist is bezorgd dat Amerikanen minder geld hebben om nieuwe auto's en vrachtwagens te kopen.

Toll Brothers (-2%), de grootste bouwer van luxe huizen in de Verenigde Staten, heeft opnieuw zijn kwartaalomzet zien dalen, als gevolg van de zwakte op de Amerikaanse huizenmarkt. De omzet daalde in het eerste kwartaal, dat eindigde op 31 januari, met 22% tot USD 842,7 miljoen. De omzet kwam hoger uit dan verwacht, analisten rekenden op een omzet van USD 673,7 miljoen.

Time Warner wist de analistenverwachtingen waar te maken en wordt beloond met een koersstijging van 2,7%. De eigenaar van onder meer America Online, CNN en Warner Bros, heeft in het vierde kwartaal van 2007 een nettowinst geboekt van USD 1,03 miljard. Dat is een daling van 41% ten opzichte van de USD 1,75 miljard in hetzelfde kwartaal van 2006.

De verwaterde winst per aandeel kwam uit op USD 0,28, tegen USD 0,44 een jaar eerder, toen de resultaten gunstig werden beinvloed door een belastingbate en de verkoop van de AOL Internetactiviteiten in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Analisten geraadpleegd door Bloomberg rekenden gemiddeld op een winst per aandeel van USD 0,29.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden