Wall Street weifelend omhoog

NEW YORK - Ondanks buitengewoon goede winstcijfers zijn de aandelenkoersen op Wall Street donderdag maar voorzichtig omhooggegaan. Beleggers twijfelen over het economische herstel in de Verenigde Staten.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een winst van 52,45 punten (0,42 procent) op 12.505,99 punten. De breder samengestelde S&P 500-index ging 0,5 procent omhoog tot 1337,38 punten. De technologiebeurs Nasdaq won 0,6 procent op 2820,16 punten.

De twijfel is ingegeven door economische cijfers die donderdag werden vrijgegeven. Zo bleek de fabrieksactiviteit in april in de regio Mid-Atlantic, waar onder meer de belangrijke staten New York en Pennsylvania liggen, te zijn teruggevallen. Het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen daalde, maar minder sterk dan verwacht.

Apple

Apple presenteerde een nettowinst van 6 miljard dollar over het eerste kwartaal; dat was 95 procent meer dan een jaar eerder. De omzet van het technologieconcern ging in de eerste drie maanden van dit jaar met 83 procent omhoog tot bijna 25 miljard dollar. Apple werd beloond met een 2,42 procent hogere aandelenkoers.

De winstsprong van General Electric deed weinig onder voor die van Apple. De graadmeter van de Amerikaanse economie boekte met 3,4 miljard dollar 80 procent meer winst dan een jaar eerder. Dit kwam vooral door de sterke verbetering bij de financiële tak en gestegen verkopen van locomotieven, medische apparatuur en vliegtuigmotoren. Toch wist General Electric de beleggers niet te bekoren. De koers zakte 2,2 procent.

American Express

Het aandeel van creditcardmaatschappij American Express ging 0,2 procent omhoog. Het concern heeft de winst in het eerste kwartaal met 33 procent zien stijgen. De groei kwam door hogere uitgaven van kaarthouders en doordat American Express minder geld opzij hoefde te zetten voor oninbare leningen.

Grootste stijger in de Dow-Jonesindex was verzekeringsmaatschappij Travelers, dat de winst fors zag stijgen. In het eerste kwartaal boekte het bedrijf een winst van 839 miljoen dollar, bijna 30 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4570 dollar, tegen 1,4515 dollar bij het slot van de Amerikaanse beurzen woensdag. (ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden