Wall Street vlak in middagsessie

(Novum/Betten) - De belangrijkste indices op Wall Street bewegen zich halverwege de handelsdag rond het slot van een dag eerder. Na een voortvarende start, met een nieuw recordniveau voor de Dow Jones-index op 12.368 punten, zakte de stemming al snel in.

Het sentiment in New York werd aanvankelijk ondersteund door meevallende Amerikaanse detailhandelscijfers. Ook fusiegeruchten in de luchtvaartsector zorgden voor optimisme. Een groter dan verwachte daling in de Amerikaanse olievoorraden veroorzaakte echter een omslag.

Rond 19.00 uur noteert de Dow Jones 0,1% hoger op 12.323,67 punten. De S&P stijgt met eveneens met 0,1% tot 1.412,47 en de Nasdaq verliest 0,15% op 2.428,00. De tienjarige Amerikaanse T-bond loopt met 20/32 terug tot 96-3132, bij een rendement van 4,56%. De euro raakt 0,6% kwijt ten opzichte van de dollar op USD 1,3201.

De olieprijs in New York staat, in reactie op de voorraadcijfers, USD 0,58 hoger op USD 61,60, na eerder nog lager te hebben genoteerd. De wekelijkse voorraden ruwe olie en stookolie in de Verenigde Staten daalden de afgelopen week harder dan verwacht. Bovendien namen de benzinevoorraden af, terwijl een stijging was verwacht.

Binnen de Dow, die vijftien stijgers en evenveel dalers telt, vormen General Motors (-1,4%), Caterpillar (-1,3%) en Alcoa (-0,85%) de grootste verliezers. De winnaars worden aangevoerd door creditcardmaatschappij American Express (+1,5%). Olieproducent Exxon Mobil lift mee op de stijgende olieprijs en wint 1,2%.

Ook retailers vallen op in de hoogste regionen. Zij profiteren van hoger dan verwachte macrocijfers over de detailhandelsverkopen. Home Depot stijgt met 1% naar USD 39,07, terwijl de koers van Wal-Mart met 1,1% oploopt tot USD 45,97.

De detailhandelsverkopen stegen in november voor het eerst sinds juli dit jaar. De stijging op maandbasis, van 1% inclusief en 1,1% exclusief autoverkopen, is bovendien veel groter dan economen hadden voorzien. In zowel september als oktober lieten de detailhandelsverkopen nog een daling zien, terwijl ze in augustus onveranderd bleven.

Consumentenbestedingen zijn in de Verenigde Staten goed voor meer dan tweederde van de economie en vormen daarmee het belangrijkste onderdeel van de economische groei.

Elektronicaketens Best Buy en Circuit City Stores weten niet te profiteren van het optimisme in de retailsector. De twee aandelen zijn afgewaardeerd door Prudential vanwege zorgen van de zakenbank over de lagere winkelprijzen voor tv's met platte beeldschermen. Best Buy verliest 1,5% op USD 50,55, terwijl Circuit City Stores met 2,1% daalt naar USD 23,08.

Elders op Wall Street bezorgen fusiegeruchten in de luchtvaartsector UAL, de moedermaatschappij van United Airlines, en Continental Airlines koerswinsten van ieder 5,1%. De twee luchtvaartmaatschappijen zijn volgens The Wall Street Journal in gesprek over een mogelijk samengaan.

De gesprekken zijn volgens de krant al enkele maanden aan de gang, maar zijn na de aankondiging van het vijandige bod van US Airways op Delta Air Lines een maand geleden in een versnelling gekomen.

Hilton Hotels weet 2,1% bij te schrijven. De hotelketen heeft tijdens een investeerdersdag zijn financiele doelstellingen voor 2007 herhaald. Het in Beverly Hills gevestigde bedrijf denkt daarnaast tussen 2007 en 2009 wereldwijd zo'n 120.000 kamers toe te kunnen voegen aan zijn huidige bestand.

Macro-economisch nieuws dat een halfuur na aanvang van de Amerikaanse handelsdag bekend werd gemaakt, wist de stemming nauwelijks te beinvloeden. De bedrijfsvoorraden over oktober bleken sterker toegenomen dan economen hadden verwacht. De voorraden stegen in oktober met 0,4% ten opzichte van september. Economen rekenden op een toename van 0,3%.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden