Wall Street vermoedelijk lager van start

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen op Wall Street gaan maandag vermoedelijk lager openen. Het terugtrekken van het overnamebod dat softwaregigant Microsoft op internetbedrijf Yahoo! heeft gedaan, zal de handel negatief beïnvloeden.

Voor de richting van de handel hangt veel af hoe een belangrijk macrocijfer uitpakt. Afgelopen weekend werd bekend dat Microsoft afziet van zijn bod op Yahoo!, maar wel blijft ,,geloven dat de voorgestelde overname goed zou zijn voor Microsoft, Yahoo! en de hele markt''. Microsoft haakte af wegens de economische voorwaarden die Yahoo! stelde.

Het softwareconcern verhoogde in een eerder stadium al zijn bod van 31 dollar per aandeel tot 33 dollar per aandeel. Yahoo! eiste daarop 37 dollar per aandeel, maar dat vond Microsoft een brug te ver. In de elektronische aandelenhandel kelderde de koers van Yahoo met ruim 12 procent tot 22,50 dollar. Microsoft werd daarentegen beloond met een koersstijging van bijna 6 procent.

Ander overnamenieuws

Ander overnamenieuws kan echter weer een impuls geven aan de aandelenhandel. Het Amerikaanse mobieletelefonieconcern Sprint Nextel wordt wellicht een overnamedoelwit van het Duitse telecombedrijf Deutsche Telekom. Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel bestudeert Deutsche Telekom een volledige overname of een fusie met T-Mobile USA, de Amerikaanse dochter van Deutsche Telekom.

Een belangrijk moment van de dag is er een half uur na de opening van Wall Street met de publicatie van de inkoopmanagersindex van de dienstensector over de maand april. Dit macrocijfer geeft een indicatie van de staat waarin de Amerikaanse economie zich bevindt. Economen rekenen op 49,1 punten, terwijl het in maart om 49,6 ging. Een stand boven de 50 punten wijst op groei, een stand beneden de 50 duidt op krimp.

De stemming op Wall Street zal negatief worden beïnvloed door pessimistische uitspraken van de Amerikaanse superbelegger en multimiljardair Warren Buffett dat de Amerikaanse economie in een recessie zit. Zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway rapporteerde vrijdag een daling van de kwartaalwinst met 64 procent. Buffett is grootaandeelhouder bij een aantal belangrijke Amerikaanse bedrijven, zoals drankenproducent Coca-Cola en creditcardbedrijf American Express.

Ruim een half uur voor handelsaanvang staat de future op de S&P 500-index 6,70 punten lager op 1409,10 punten. Dat is beneden de zogenoemde fair value. Hierbij wordt rekening gehouden met de rente en het dividend tot de afloop van het futurecontract. Op basis van die berekening gaat de Dow-Jonesindex 50 punten lager openen. De graadmeter van technologiebeurs Nasdaq moet naar verwachting bij opening 7 punten prijsgeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden