Wall Street verdeeld uit startblokken

(Novum/Betten) - Op Wall Street zijn de belangrijkste graadmeters verdeeld van start gegaan. De indices kregen een half uur na opening een impuls nadat bleek dat de index van leading indicators over april met 0,1% was gestegen, in lijn met de verwachtingen. Het is de tweede maand van stijging, na vijf maanden waarin een daling werd waargenomen.

De index van leading indicators wijst op de richting van de Amerikaanse economie in de komende drie tot zes maanden. "De cijfers weerspiegelen duidelijk een zwakke economie, maar niet een economie in recessie", aldus econoom Ken Goldstein van de Conference Board.

De ogen zijn verder opnieuw gericht op Microsoft en Yahoo nadat het softwarebedrijf de mogelijkheid voor een samenwerking nieuw leven in heeft geblazen. Technologiewaarden zitten in de lift, onder meer na een adviesverhoging voor de Amerikaanse semiconductorsector door Goldman Sachs.

Omstreeks 16.40 uur noteert de toonaangevende Dow Jones-index 0,45% hoger op 13.045,01 punten. De breed samengestelde S&P 500 wint dan 0,60% op 1.433,93 punten. Schermenbeurs Nasdaq zet een plus op de borden van 0,6% op 2.544,15 punten.

Op de obligatiemarkt gaat de tienjarige Amerikaanse T-bond 01/32 lager op 103-04/32, bij een rente van 3,85%. De euro koerst 0,4% lager ten opzichte van de dollar op USD 1,5509.

Op de olietermijnmarkt in New York wordt voor een vat ruwe olie USD 126,35 betaald (+0,05%).

Binnen de Dow Jones verliest Microsoft 1,2 nadat het zondagavond bekendmaakte dat het een alternatieve overeenkomst bestudeert met Yahoo (+1,2%). Overigens liet de softwaremaker weten zich het recht te behouden een volledig bod op Yahoo te heroverwegen.

De Amerikaanse hoofdgraadmeter wordt op dit moment aangevoerd door General Motors. Het aandeel wint 1,40% op de hoop dat een staking van drie maanden bij onderdelenfabrikant American Axle (-0,1%) binnenkort af zal lopen.

Hewlett Packard wint 1,0%. Het aandeel herstelt zich van een forse daling vorige week, toen het bedrijf bekendmaakte IT-onderneming EDS over te willen nemen voor USD 13,9 miljard.

Eveneens in de Dow gaat Intel 0,7% hoger. Ook Texas Instruments wint 2,7% na het rapport van Goldman Sachs. De zakenbank denkt dat producenten van halfgeleiders zullen kunnen profiteren van een afname van de voorraden.

Doe-het-zelf-concern Lowe's verliest 3,2%. Het bedrijf zag de winst in het eerste kwartaal met 18% dalen tot USD 607 miljoen. De winstdaling was het gevolg van de aanhoudende zwakke Amerikaanse huizenmarkt, stijgende voedsel- en energieprijzen en de zwakke economische omstandigheden. Het concern gaf bovendien een voorzichtige verwachting af voor rest van het jaar.

Ook concurrent Home Depot, die dinsdag de boeken zal openen over het eerste kwartaal, moet 1,10% inleveren.

Campbell Soup moet 5,5% inleveren. De soepfabrikant meldde over het fiscale derde kwartaal van 2007/08 een nettowinst te hebben behaald van USD 532 miljoen, een ruime verdubbeling van de winst ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Exclusief een boekwinst op de verkoop van Godiva nam de winst per aandeel echter af van USD 0,45 tot USD 0,43, waar analisten rekenden op USD 0,44.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden