Wall Street veert op

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York zijn donderdag met winst de dag uitgegaan na bijna de hele handelsdag op verlies te hebben gestaan. Beleggers waren positiever gestemd na geruchten dat er binnen een paar dagen een oplossing komt voor de geplaagde Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers.

ANP

De markt kreeg verder steun van de dalende olieprijs.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een winst van 164,79 punten, ofwel 1,5 procent, op 11.433,71 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 1,4 procent tot 1249,05 punten. De Nasdaq-index sloot 1,3 procent hoger op 2258,22 punten.

Reorganisatie

Lehman maakte woensdag een groter dan verwacht kwartaalverlies bekend van 3,9 miljard dollar. Ook kondigde het concern een reorganisatie aan om uit de problemen te komen. Wall Street opende daarop met verliezen, maar krabbelde in de loop van de middag op.

,,Er wordt gespeculeerd dat er een soort van oplossing komt voor Lehman'', zei een Amerikaanse handelaar. ,,Misschien gaat het ministerie van financiën dit weekend wat mensen bij elkaar brengen, zodat er maandag een plan kan worden gepresenteerd.''

Teleurstelling

Het ministerie zei eerder donderdag dat het de financiële markten in de gaten houdt en in contact blijft met marktparticipanten. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, weigerde commentaar te geven over Lehman.

Het aandeel Lehman verloor donderdag bijna 42 procent, na in de afgelopen dagen al meer dan de helft van zijn beurswaarde te hebben verloren. Beleggers zijn teleurgesteld over de inhoud van de reorganisatieplannen van de bank en twijfelen of de bank wel overeind kan blijven.

Goldman Sachs

Lehman trok sommige financiële aandelen met zich mee omlaag. Goldman Sachs zakte 0,4 procent en Merrill Lynch ging 16,6 procent omlaag. JPMorgan hield zijn hoofd boven water en liet een plus zien van bijna 6 procent.

De olieprijs daalde donderdag fors. De prijs van een vat olie daalde met 1,66 procent tot 100,99 dollar.

Verder was Allergan een van de grootste stijgers met een plus van bijna 10 procent. Het bedrijf maakte bekend dat zijn botox anti-rimpelcrême volgens onderzoek ook werkt tegen chronische migraine.

De euro noteerde 1,3941 dollar, tegen 1,3930 dollar bij het slot van de Europese handel.

Op de New York Stock Exchange werd donderdagochtend een minuut stilte gehouden om de aanslagen van 11 september 2001 te herdenken. Ook de Nasdaq had een moment van stilte ingelast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden