Wall Street trekt Europese beurzen omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen veerden licht op na de bevestiging dat de Amerikaanse economie met 1 procent is gekrompen in het tweede kwartaal. Analisten hadden gerekend op een negatieve bijstelling van de krimp tot 1 procent. Toch daalden de indices niet lang daarna nadat de beurzen op Wall Street lager openden.

De AEX-index noteerde even voor vier uur Nederlandse tijd 0,1 lager op 298,21 punten. De MidKap-index verloor 0,6 procent tot 456,40 punten. De beurzen van Frankfurt, Londen en Parijs noteerden tussen de 0,2 en 0,8 procent in de min.

,,Er gebeurt niet zo veel. Het is even een adempauze. De beurs is zo hard omhoog gegaan, dan krijg je op enig moment een keer winstnemingen'', zei handelaar Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

Spijtoptanten

Volgens hem is er echter geen reden te verwachten dat de koersen op korte termijn een daling zullen inzetten. ,,De onderliggende toon is nog steeds erg goed. Er zijn veel spijtoptanten die de rally gemist hebben.''

Bouwer BAM was de grootste daler in de AEX-index met een koersverlies van ruim 7 procent. ,,Die cijfers geven een gemengd beeld. De verwachting die ze hebben gegeven, was lager dan analisten hadden verwacht. Aan andere kant zijn er tekenen van stabilisatie. Je kan er twee kanten mee op'', aldus Van der Stee.

Grote speler

In de MidKap-index was Heijmans onderin te vinden. Het aandeel van de branchegenoot van BAM daalde bijna 2 procent. Heijmans is net als BAM een grote speler op de Nederlandse woningmarkt.

Bovenin de AEX stond SBM Offshore, een toeleverancier aan de olie- en gasindustrie. ,,Ze hebben een deal met Noble Energy gesloten in Afrika. Dat zal de reden zijn'', verklaarde Van der Stee. Het aandeel SBM won 3 procent.

Kortingen

Topman Gerard Groener van vastgoedbedrijf Corio liet donderdag weten dat het bedrijf zijn huurders helpt met kortingen. Verder zei de bestuursvoorzitter te verwachten dat 2010 een moeilijk jaar gaat worden voor de detailhandel, de huurders van Corio.

Woensdag nabeurs had Corio halfjaarresultaten gepubliceerd. De waarde van de panden daalde meer dan verwacht. Het aandeel Corio stond donderdag 1,4 procent in de min.

Boeken

Enkele bedrijven met een notering in de AScX-index hadden donderdag de boeken geopend. Detailhandelaar Macintosh meldde een omzetdaling en zag de koers met 1,5 procent dalen. Uit de cijfers van technologiebedrijf TKH bleek dat het bedrijf het afgelopen kwartaal in de rode cijfers is gedoken. Het aandeel stond 4,4 procent in de min.

Automatiseerder Sopheon ging 7,7 procent onderuit na tegenvallende resultaten in het eerste halfjaar.

De euro was 1,4246 dollar waard tegen 1,4230 dollar aan het eind van de handel woensdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden