Wall Street sluit volatiele handelsdag hoger af

(Novum/Betten) - De aandelenindices op Wall Street zijn donderdag hoger de dag uitgegaan. De handel verliep uiterst volatiel, onder meer door de verder oplopende rendementen op de obligatiemarkt. Ook zorgde een stijgende olieprijs aanvankelijk voor onrust, maar uiteindelijk ging de prijs voor een vat ruwe olie in New York licht omlaag.

Na sterke cijfers over de industriele activiteit in de regio Philadelphia werd de weg omhoog ingezet. De Philadelphia Fed-index kwam in juni hoger uit dan waar economen op hadden gerekend. Er werd een cijfer van 7,0 verwacht, terwijl de index uitkwam op 18,0.

De Dow Jones eindigde 0,4% hoger op 13.545,84 punten. De Nasdaq won 0,65% tot 2.616,96 punten, terwijl de S&P-500 0,6% wist bij te schrijven tot 1.522,20 punten. Op de obligatiemarkt noteerde de T-bond bij de slotbel 7/32 lager op 93-10/32, bij een hoger rendement van 5,17%.

Zeven fondsen binnen de Dow Jones sloten in het rood, Walt Disney eindigde onveranderd, de rest werd meer waard. De groep van stijgers werd aangevoerd door het aandeel Exxon Mobil, dat 1,8% in waarde steeg. Woensdag was Exxon Mobil nog de grootste daler binnen de hoofdindex.

Pfizer voegde 0,8% toe. Volgens het farmaconcern wordt zijn product Maraviroc, een medicijn tegen AIDS, goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten nu aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Wanneer precies goedkeuring wordt verwacht is echter niet bekendgemaakt.

Verder waren de ogen onder meer gericht op Dow Jones. Het bestuur van het mediabedrijf neemt de onderhandelingen met News Corp. over van de familie Bancroft, grootaandeelhouder in Dow Jones.

De familie Bancroft heeft ongeveer 64% van het stemrecht in handen en heeft een belang van zo'n 25% in de eigenaar van onder meer the Wall Street Journal en Barron's. Vorige maand wees de familie een bod van USD 5 miljard van News Corp. af. Het aandeel Dow Jones verloor zo'n 1%, News Corp. daalde 0,5%.

Daarnaast werd donderdag duidelijk dat General Electic en Pearson zich hebben teruggetrokken als mogelijke bieder op Dow Jones.

Positief in het oog sprong het aandeel Kraft Foods, met een winst van 6,6%. Miljardair Nelson Peltz heeft volgens CNBC een belang van 3% in het het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern genomen.

Op macro-economisch niveau werden voorbeurs nog cijfers over de wekelijkse ww-aanvragen naar buiten gebracht. Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering steeg in de week tot en met 16 juni met 10.000 tot 324.000, terwijl economen hadden gerekend op 311.000 aanvragen.

Ook waren er cijfers over de leading indicators. De index van leading indicators wijst op de richting van de Amerikaanse economie in de komende drie tot zes maanden. De graadmeter steeg in mei met 0,3%, waar economen gemiddeld een stijging van 0,2% verwachtten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden