Wall Street sluit diep in het rood

(Novum/Betten) - Wall Street is woensdag diep in het rood geëindigd. De Dow Jones bereikte de laagste stand sinds de redding van Bear Stearns, op 17 maart. Financiële waarden leidden de daling, op vrees voor een snellere inflatie en de beteugeling daarvan aan de hand van renteverhogingen.

De torenhoge olieprijs, van USD 136,38 (+3,9%) in New York, drukte op het sentiment. Eerder werd bekend dat de olievoorraden voor de vierde achtereenvolgende week zijn afgenomen. De daling met 4,6 miljoen vaten was groter dan de afname van 900.000 vaten die analisten hadden verwacht.

Op de slotbel noteerde de toonaangevende Dow Jones-index 1,7% of ruim 200 punten lager op 12.083,77 punten. De breed samengestelde S&P 500 tekende eveneens een verlies op van 1,7% tot 1.335,49 punten, terwijl de technologiezware Nasdaq 2,2% inleverde op 2.394,01 punten.

Op de obligatiemarkt noteerde de tienjarige Amerikaanse T-bond juist 09/32 hoger op 101-10/32, bij een rendement van 4,08%. De euro won op dat moment 0,6% ten opzichte van de dollar op USD 1,5556.

Dat het economische klimaat in de Verenigde Staten zwak is, werd nogmaals bevestigd door het Beige Book van de Federal Reserve. Consumentenuitgaven verslechterden verder sinds het laatste rapport, doordat inkomens werden geraakt door de stijgende energie- en voedselprijzen.

Voorbeurs sloeg de stemming om, toen speculaties dat banken wereldwijd hun rentetarieven zullen moeten verhogen om de inflatie te temperen de overhand kregen. De centrale bank van India heeft de rentevoet voor de eerste keer in 15 maanden opwaarts bijgesteld, zo werd toen bekend.

De financiële waarden schaarden zich door de heersende vrees aan de onderkant van het lijstje. Citigroup was de een na grootste daler binnen de Dow, met een min van 5,2%. Op kleine afstand gevolgd door American Express (-4%) en JP Morgan Chase (-3%). Gisteren behoorden de meeste financials nog tot de sterren van de beursvloer.

Ook buiten de Dow verkeerde de financiele sector in zwaar weer. Lehman Brothers leverde opnieuw flink in, 14%. Washington Mutual en Merill Lynch speelden achtereenvolgens 9% en 6,5% kwijt.

Aluminiumproducent Alcoa ging binnen de Dow het hardste onderuit, met een min van 8%. Het bedrijf maakte bekend dat de winst in het tweede kwartaal 2 tot 3 dollarcent per aandeel lager zou kunnen uitkomen, onder invloed van de Australische activiteiten. JP Morgan Chase gaf het aandeel tevens een afwaardering van overweight naar neutral te verwerken.

Exxon Mobile (+0,8%), de grootste oliemaatschappij ter wereld, ging als winnaar naar huis. Ook branchegenoot Chevron tekende een plus op van 0,65%. Daarnaast bleef alleen Dow-component Du Pont (+0,4%) in de groene zone. Transportbedrijven werden geraakt door de torenhoge brandstofprijzen. Zo moesten UPS en FedEx respectievelijk 2,8% en 4,1% afstaan.

Nieuws aan het overnamefront was er rond Staples (+5,3%) en zijn Nederlandse branchegenoot Corporate Express. Na een periode van strijd is de Nederlandse kantoorartikelenhandelaar vandaag akkoord gegaan met het licht verhoogde bod van EUR 9,25 per aandeel.

De gecombineerde omzet van Corporate Express en Staples zal zo'n EUR 18 miljard bedragen. Office Depot (-2,2%), de voornaamste concurrent van Staples, zit op een omzet van circa EUR 10 miljard.

Verder won Agrium terrein, met een plus van 8,65%. De producent van kunstmest verhoogde zijn verwachting voor het tweede kwartaal van 2008. Agrium verwacht nu een winst per aandeel in de range van USD 2,80 tot USD 3,00 in plaats van de eerder gestelde USD 1,92 tot USD 2,22.

Opvallende verliezers waren vandaag Amerigroup en Microchip Technology. Eerstgenoemde verloor 14,05% door het opschorten van zijn verwachtingen voor het huidige jaar, vanwege onderhandelingen over de mogelijk hogere medische kosten in Tennessee.

De chipmaker zag uiteindelijk 5,8% verdampen, na een afwaardering van overweight naar neutral door zakenbank JP Morgan Chase. Ook andere technologiewaarden zwoegen door de handelssessie. De Semiconductor Industry Association (SIA) stelde dat de wereldwijde omzet van halfgeleiders volgens de huidige prognoses in 2008 met 4,3% zal groeien, terwijl eerder een groei van 7,7% was voorzien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden