Wall Street schrijft forse minnen

(Novum/Dow Jones) - Wall Street heeft woensdag forse minnen op de koersenborden geschreven. Na een aanvankelijk zigzaggende ochtendsessie, kozen de indices duidelijk de weg naar beneden. De financiele en technologiewaarden legden een wissel op de stemming.

Op de slotbel ging de toonaangevende Dow Jones-index 2,1 procent lager of 236,77 punten op 11.147,44 punten, het laagste punt sinds augustus 2006. De breed samengestelde S&P 500 daalde 2,3 procent tot 1.244,69 punten, het laagste niveau sinds juli 2006. Schermenbeurs Nasdaq leverde uiteindelijk 2,6 procent in op 2.234,89 punten.

Zorgen over de gezondheid van de financiele sector doken woensdag weer op onder beleggers. Vooral Merrill Lynch stond negatief in de schijnwerpers en moest uiteindelijk 9 procent afstaan. Fitch Ratings stelde dat het bedrijf risico dreigt te lopen op een afwaardering vanwege de schuldenpositie en additionele afschrijvingen.

Ook kredietverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac maakten woensdag opnieuw een duikeling. Beleggers waren wederom bezorgd dat de last van de afnemende krediet- en huizenmarkt zal leiden tot een kapitaalcrisis bij de bedrijven. Fannie Mae verloor 13,1 procent en Freddie Mac zelfs 24 procent op $10,26, wat de laagste stand is sinds oktober 1992.

Ook andere financials eindigden in de rode zone. Zo verloor Lehman Brothers 11 procent en bungelden de financials onderaan de lijst van Dow-componenten.

Daarnaast trokken technologiewaarden de indices omlaag. Cisco Systems zag 5,7 procent verdampen, nadat UBS waarschuwde dat het bedrijf mogelijk de outlook neerwaarts zal moeten bijstellen vanwege de afkoelende economie.

Chipproducent Intel behoorde tot de grootste procentuele dalers binnen de Dow Jones-index, met een min van 5,3 procent. Analisten waarschuwden dat de vertraging in de economie ook effect kan hebben op Intel.

Alcoa, dat gisteren nabeurs het nieuwe cijferseizoen aftrapte, moest zijn openingswinst prijsgeven en sloot 2,4 procent lager. Het aluminiumconcern maakte een winstdaling van 24 procent bekend, maar wist daarmee nog wel ruimschoots de analistenconsensus te overtreffen.

Onder de schaarse winnaars bevonden zich de nutsbedrijven en de gezondheidssector.

Bedrijven die gevoelig zijn voor consumentenbestedingen verloren, ondanks dat de rally van de olieprijs beperkt bleef. Die eindigde nipt hoger, met 1 dollarcent, op $136,05 per vat, omdat de vraag naar benzine bleek te zijn afgenomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden