Wall Street optimistisch naar rentebesluit

(Novum/Betten) - Beleggers in New York zijn vol goede moed over het naderend rentebesluit van de Federal Reserve. Na een aarzelende start noteren de toonaangevende aandelenindices hoger in de ochtend.

De markt leeft toe naar een historisch moment: de langverwachte pauze na een lange periode van monetaire verkrapping. Economen gaan ervan uit dat de Federal Reserve vanavond voor het eerst in meer dan twee jaar de rente niet zal verhogen.

Even leek het erop alsof voorbeurs bekendgemaakte economische cijfers roet in het eten zouden gooien. Met name een onverwacht scherpe stijging van de arbeidskosten in het afgelopen kwartaal wierp zijn schaduw over de voorbeurshandel. De arbeidskosten stegen met 4,2%, waar economen een toename voorzagen van 3,5%.

Deze stijging zou erop kunnen wijzen dat de loonkosten langzaam oplopen. En dat heeft weer een inflatie-opdrijvend effect. Maar tegenover de stijgende arbeidskosten stond ook een toename van de arbeidsproductiviteit, alhoewel de toename hiervan minder was dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

Dat brengt de Dow Jones op een plus van 0,4% tot 11.259,64 punten. De breed samengestelde S&P500-index loopt met 0,25% op tot 1.297,00 punten en de technologiezware Nasdaq Composite schrijft 0,3% bij tot 2.078,03 punten.

Ook op de obligatiemarkt wacht men vol spanning het rentebesluit van de Fed af. De rente loopt licht op, waarbij de tienjarige Amerikaanse T-bond 2/32 inlevert op 94-16/32. Voor de euro wordt USD 1,2834 betaald, een min van 0,05%.

De olieprijzen vallen licht terug, na de forse stijging van gisteren. Voor een vat ruwe olie wordt in New York 0,4% minder betaald op USD 76,65.

Binnen de Dow Jones staan achttien fondsen hoger, moeten er elf terug en noteert Pfizer onveranderd. Hewlett-Packard (+1,8%), IBM (+1,0%) en Boeing (+1,0%) doen de beste zaken. Walt Disney (-0,5%), Home Depot (-0,5%) en MacDonald's (-0,4%) staan onderin de lijst.

Bristol Myers Squibb (-6,8%) is een van de grote verliezers op de beurs in New York. Het aandeel van het farmaceutische bedrijf valt terug, nadat bekend werd dat het Canadese Apotex binnenkort met een generieke versie van Plavix komt. Dit middel, dat gebruikt wordt tegen hart-infarcten, bracht Bristol Myers Squibb vorig jaar USD 5,9 miljard omzet op.

Sara Lee (-2,8%), eigenaar van onder meer Douwe Egberts en Sanex, staat ook onder druk. Het bedrijf schrapt zijn doelstellingen voor 2010. Zo denkt Sara Lee niet langer dat het in het boekjaar 2009/10 een operationele marge van 12% kan behalen en een omzet van USD 14 miljard neer kan zetten.

Google (+4,0%) trekt aan, na nieuws over een contract met News Corp. De zoekmachine gaat Yahoo! vervangen op de populaire internetsite MySpace. Google zal in ruil voor een prominente plek op deze site, die als een wereldwijde ontmoetingsplaats fungeert voor onder meer popbands, per kwartaal zo'n USD 900 miljoen omzet afdragen aan News Corp-dochter Fox.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden