Wall Street opnieuw hoger

(Novum/Betten) - Op Wall Street is de toonaangevende Dow Jones-index dinsdag voor de tweede dag op rij hoger gesloten. De markt wist zich vanaf de start op te trekken aan het nieuws dat topinvesteerder Warren Buffett de geplaagde obligatieverzekeraars 'te hulp' wil schieten.

Ook kondigde Henry Paulson, de Amerikaanse minister van Financien, formeel het reddingsplan aan dat moet voorkomen dat Amerikanen hun woning verliezen als gevolg van de crisis op de huizenmarkt. Daarnaast droegen beter dan verwachte kwartaalresultaten van Schering-Plough bij aan de positieve stemming.

De Dow Jones-index eindigde uiteindelijk 1,1% hoger op 12.373,41 punten. De brede S&P 500 won 0,7% op 1.348,86 punten. De Nasdaq eindigde nagenoeg vlak op 2.320,04 punten door winstnemingen in de technologiesector.

De markt moest het opnieuw doen zonder richtinggevende macro-economische publicaties. De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde 9/32 lager op 104-28/32, bij een rendement van 3,65%. De euro noteerde 0,5% hoger ten opzichte van de dollar op USD 1,4586. De olieprijs in New York daalde met 0,9% tot USD 92,78.

Binnen de Dow stonden 24 stijgers tegenover zes dalers. AIG, dat maandag fors onderuit ging, was de grootste stijger met een plus van 3,1%, gevolgd door Boeing (+3%), Merck & Co. (+2,7%) en DuPont (+2,6%).

General Motors was met een min van 1,9% tot USD 26,60 de grootste daler, en zag daarmee een eerdere winst weer verdampen. GM kondigde aan in het vierde kwartaal van 2007 een verlies inclusief bijzondere posten te hebben geleden van USD 722 miljoen. In de vergelijkbare periode een jaar eerder behaalde de grootste autoproducent ter wereld nog een winst van USD 950 miljoen.

Exclusief eenmalige items schreef GM in het afgelopen kwartaal een winst van USD 46 miljoen, ofwel USD 0,08 per aandeel. Analisten rekenden op een verlies van USD 0,64 per aandeel.

GM maakte verder bekend dat het met de United Auto Workers-vakbond een plan is overeengekomen om 74.000 werknemers vervroegd met pensioen te sturen. GM wil het personeel vervangen door goedkopere en flexibele werkkrachten.

Microsoft steeg 0,5% tot USD 28,34. De softwaremaker liet maandag na de slotbel weten de voorbereidingen van het bod van USD 44,6 miljard op internetbedrijf Yahoo! voort te zetten ondanks de afwijzing van het bestuur van Yahoo!. Yahoo! wees het bod van USD 31 per aandeel af omdat het te laag zou zijn. Microsoft stelt het jammer te vinden dat Yahoo! het 'volle en redelijke' bod om de beide bedrijven samen te voegen niet heeft omarmd.

Beleggingsfonds Legg Mason, de op een na grootste aandeelhouder van Yahoo!, liet dinsdag weten dat een overname van het internetbedrijf waarschijnlijk is, maar dat Microsoft het bod wel zal moeten verhogen. Het aandeel Yahoo! verloor 1% tot USD 29,57.

Miljardair Warren Buffett, eigenaar van investeringsbedrijf Berkshire Hathaway, zei in een televisie-interview dat hij obligatieverzekeraars MBIA, Ambac en FGIC heeft aangeboden hun gemeente-obligaties te herverzekeren voor USD 800 miljard.

Berkshire Hathaway wil de aansprakelijkheid op zich nemen voor de obligaties in ruil voor een betaling van 1,5 maal de premie die de obligatieverzekeraars zelf ontvangen. MBIA, Ambac en FGIC zouden door de actie hun AAA ratings kunnen behouden. Buffett heeft zijn plan vorige week aan de drie verzekeraars voorgelegd. Een van hen heeft het aanbod al afgeslagen, de andere twee hebben nog niet gereageerd.

Analisten twijfelen echter of de plannen van Buffett wel voordelig zijn voor de obligatieverzekeraars zelf, aangezien ze alleen zijn gericht op de gezonde obligaties. MBIA, de grootste obligatieverzekeraar, daalde dan ook 15,3% en Ambac leverde 15,1% in.

Schering-Plough sloot 5,9% hoger op USD 21,83. Het farmaceutische concern is in het vierde kwartaal van 2007 in de rode cijfers terechtgekomen door de overname van Organon BioSciences. Schering-Plough kocht het onderdeel vorig jaar van Akzo Nobel voor EUR 11 miljard.

Het kwartaalverlies kwam uit op USD 3,4 miljard, ofwel USD 2,08 per aandeel. Zonder kosten die samenhangen met de overname en andere bijzondere posten zou Schering-Plough echter een winst hebben geboekt van USD 0,27 per aandeel. Analisten rekenden op een winst van USD 0,25.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden