Wall Street opent lager

(Novum/Betten) - Wall Street is woensdag lager van start gegaan. De stemming is nerveus, vooruitlopend op het rentebesluit van de Federal Reserve. Ook sombere vooruitzichten van Yahoo en tegenvallende groeicijfers over de Amerikaanse economie wegen op het sentiment.

Rond 16.20 uur noteert de Dow Jones 0,25 procent lager op 12.449,17 punten, terwijl de breed samengestelde S&P 0,1 procent inlevert op 1.360,99. De technologiezware Nasdaq schrijft als enige een klein plusje van 0,1 procent op 2.360,41 punten.

Op de obligatiemarkt verliest de tienjarige Amerikaanse T-bond 1/32 tot 104-23/32 bij een rendement van 3,39 procent. Voor een euro wordt USD 1,4781 (+0,1 procent) betaald. De olieprijs in New York stijgt met 0,7 procent naar USD 92,30.

De belangrijkste gebeurtenis van de dag zal het rentebesluit van de Federal Reserve zijn, om 20.15 uur Nederlandse tijd. Economen gaan ervan uit dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken de rente met 50 basispunten zal verlagen tot 3 procent. Vorige week schaafde de Fed in een noodingreep al 75 basispunten van het belangrijkste rentetarief af.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal van 2007 minder hard is gegroeid dan economen hadden verwacht. Het bruto binnenlands product steeg volgens voorlopige cijfers met 0,6 procent, waar gerekend was op een toename van 1,2 procent. Over heel 2007 komt de economische groei uit op 2,2 procent, het laagste tempo sinds 2002.

Daartegenover staat dat de banengroei in de Verenigde Staten buiten de agrarische sector is versneld in januari. Met een toename van 130.000 banen ligt de stijging fors boven die van een maand eerder, toen er sprake was van een groei van 37.000. Dat blijkt uit het National Employment Report van salarisverwerker ADP.

Forse daler op de Amerikaanse beursvloer is Yahoo, dat 8,8 procent verliest op USD 18,97. De internetzoekmachine rapporteerde dinsdag nabeurs een winstval van bijna een kwart over de afgelopen drie maanden. Het bedrijf had last van concurrentie van Google en zag de advertentie-inkomsten dalen. Yahoo schrapt duizend banen.

Het is echter vooral de omzetverwachting die negatief verrast. De verwachting van Yahoo voor de omzet in 2008 ligt 10 procent onder de verwachting van analisten. Citigroup heeft het advies voor het aandeel verlaagd van buy naar hold.

Op cijfers van Boeing wordt beter gereageerd. De vliegtuigbouwer heeft zijn winstverwachting voor 2008 verhoogd naar USD 5,70 tot USD 5,85 per aandeel. Boeing rekende eerder op een winst per aandeel van USD 5,55 tot USD 5,75. Voor 2009 voorziet de onderneming een 'sterke groei' van de winst per aandeel. Het aandeel wint 1,45 procent en is daarmee de op een na grootste winnaar binnen de Dow.

Sterkste stijger binnen de blue chip-index is Walt Disney (+2,4 procent). Ook McDonald's (+1,3 procent) en General Motors (+1,1 procent) bevinden zich in positief territorium. Grootste verliezers zijn Merck (-3,7 procent), dat met kwartaalcijfers kwam, American Express (-1,5 procent) en Citigroup (-1,3 procent).

Merck is in de rode cijfers beland. Het farmaciebedrijf zakte van een winst van USD 473,9 miljoen naar een nettoverlies van USD 1,63 miljard in het afgelopen kwartaal. Het verlies wordt veroorzaakt door lasten in verband met de schikking in de Vioxx-zaak en herstructureringskosten.

Eastman Kodak schrijft weer zwarte cijfers. In het vierde kwartaal van vorig jaar boekte de Amerikaanse producent van onder meer fotofilms en printers een winst uit voortgezette activiteiten van USD 92 miljoen, tegenover een verlies van USD 15 miljoen in de vergelijkbare periode een jaar eerder. De winst ligt echter lager dan verwacht. Het aandeel wordt dan ook teruggezet, met 2,2 procent naar USD 20,00.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden