Wall Street op verlies in ochtendhandel

(Novum/Betten) - De belangrijkste indices noteren maandag in de ochtendhandel lager. De financials verkeren maandag in zwaar weer. Morgan Stanley verlaagde de winstverwachting voor de Amerikaanse bankensector vanwege een 'serieuze' verslechtering van de kredietomstandigheden dit jaar.

Bear Stearns zakt weg op geruchten dat de bank mogelijk in liquiditeitsproblemen terechtkomt.

Voor de openingsbel klonk, speculeerde zakenbank Goldman Sachs op een kans dat de Amerikaanse Federal Reserve vandaag een renteverlaging zal aankondigen. Reden daarvoor zouden de slechte banencijfers van afgelopen vrijdag zijn. Die hoop is inmiddels vervlogen waarbij de aanvankelijke openingswinsten verdampten.

Daarnaast werd bekend dat de groothandelsvoorraden in de VS sterker gestegen zijn dan verwacht. In januari namen de voorraden met 0,8 procent toe, terwijl economen een toename van 0,5 procent hadden becijferd.

De toonaangevende Dow Jones-index noteert rond 16.50 uur 0,5 procent lager op 11.830,60 punten. De breed samengestelde S&P 500 levert dan 0,8 procent in tot 1.282,45 punten, terwijl de technologiezware Nasdaq 0,9 procent ziet verdwijnen, tot 2.192,84.

Op de obligatiemarkt noteert de tienjarige Amerikaanse T-bond 22/32 hoger op 106-11/32, bij een rente die zakt naar 3,47 procent. De euro wint 0,1 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar op USD 1,5373. Voorbeurs werd opnieuw een record geregistreerd van USD 1,5476.

Binnen de Dow behoren de financials tot de grootste verliezers na een verlaging van de winstverwachting voor de sector door Morgan Stanley. Citgroup is de grootste daler met een min van 4 procent, Bank of America raakt 2,7 procent kwijt, American Express 2,5 procent en JP Morgan Chase 2,4 procent. Geruchten over liquiditeitsproblemen zet Bear Stearns 12,5 procent lager.

Verder staan de mijnbouwwaarden onder druk. Zo levert Freeport-McMoran, 's werelds tweede koperproducent, 3,7 procent in op speculaties dat de vraag vanuit China sterker zal afnemen door een vertraagde economische groei in de VS.

Hamburgerketen McDonalds (+2,7 procent) vormt een positieve uitzondering binnen de blue chips. Het concern scoort goed, nadat het over februari een stijging van de identieke omzet rapporteerde van 12 procent. De groei werd voornamelijk gerealiseerd in Azië en Europa.

Ambac verliest 2,4 procent, nadat analisten van Citigroup zich negatief uitlieten over de aandelenemissie van USD 1,5 miljard van afgelopen week.

Countrywide Financial ziet 10,5 procent verdwijnen, na een bericht in The Wall Street Journal dat de FBI een onderzoek instelt naar mogelijke fraude met effecten.

Obligatieverzekeraar MBIA verliest 9,45 procent. Kredietbeoordelaar Fitch Ratings maakte bekend te zijn gestopt met het beoordelen na onenigheid over de analyses en commissiekosten.

Ten slotte opende Blackstone (-4,1 procent) voorbeurs de boeken. De investeerder heeft in het vierde kwartaal van 2007 een winstdaling van 89 procent geboekt. Het bedrijf had last van lagere commissie-inkomsten en afschrijvingen op haar investeringen in obligatieverzekeraar Financial Guaranty Insurance.

Beleggers zijn nog in afwachting van de cijfers van bouwer Hovnanian Enterprises en Texas Instruments, die nabeurs worden gepubliceerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden