Wall Street: minieme winsten in rustige handel

(Novum/Betten) - In New York zijn de belangrijkste graadmeters de handelsweek met een nipte winst gesloten. De handel was rustig en beleggers leken hun kruit droog te houden tot het rentebesluit van de Federal Reserve komende dinsdag.

Hierbij is het nog geen uitgemaakte zaak of de rente met een kwart of een half procentpunt verlaagd zal worden. Vooralsnog rekenen economen in meerderheid op een verlaging met een 'kwartje' tot 5,00%, hoewel ook steeds meer stemmen opgaan dat het belangrijkste tarief met een 'halfje' wordt verlaagd.

's Ochtend waren de koersenborden aanvankelijk nog rood gekleurd. De index voor het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan, die boven verwachting uitkwam, zette handelaren echter aan tot kopen.

"De gedachte is dat zolang het vertrouwen van consumenten relatief goed blijft en de Fed paraat staat, de vertraging van de economische groei van tijdelijke aard zal zijn", aldus een handelaar.

De Dow Jones voegde uiteindelijk 0,1% bij. De oudste index van de Verenigde Staten sloot deze week vier sessies af met winst, en breidde zijn totaal uit met 329 punten tot 13.442,52.

De breed samengestelde S&P 500 eindigde vrijdag onveranderd op 1.484,25 punten, net als de technologiezware Nasdaq op 2.602,18 punten. De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde 2/32 hoger op 98-17/32, bij een rendement van 4,35%.

Op de valutamarkt won de euro 0,1% ten opzichte van de dollar op USD 1,3866. Donderdag tikte de koers een recordhoogte aan van 1,3930. Ook op de olietermijnmarkt sneuvelden records, vrijdag voorlopig voor het laatst tot USD 80,35. Aan het eind van de handel zakte de prijs voor een vat lichte olie weer terug tot USD 79,10.

Binnen de Dow sloten zeventien fondsen in de plus, de overige dertien kleurden rood. De topnotering was voor mijnbouwer Alcoa met een winst van 3,1%, dankzij de opgelopen koperprijs. Ook General Motors (+2,8%) was in trek, nadat het donderdag ruim 10% aandikte op speculaties dat overleg met de vakbonden tot een positief resultaat leidt.

Aan de andere kant was creditcardbedrijf American Express (-2,7%) de grootste verliezer, gevolgd door chipproducent Intel (1,7%). Beide blue chips kregen een adviesverlaging van buy naar neutral te verwerken van de Amerikaanse zakenbank Merril Lynch.

Merrill Lynch, de twee na grootste effectenbank van de VS gesproken, gaf aan dat er 'significante risico's' blijven bestaan in relatie tot de waarde van hun investeringen. "De omstandigheden op de kredietmarkt zijn in het derde kwartaal wederom uitdagend", aldus de zakenbank (-0,65%).

Bouwfonds Hovnanian Enterprises (+9,7%) stelde dat de verzwakte Amerikaanse huizenmarkt bijna zijn dieptepunt heeft bereikt, en zich niet voor 2009 zal herstellen. Hovnanian startte verder een verkoopactie om de omzet op te krikken. De onderneming verwacht duizend huizen te verkopen in onder meer Californie en Florida.

Op macro-economisch gebied ging verder de aandacht uit naar de detailhandelsverkopen, die onder verwachting uitkwamen. In augustus namen de verkopen in de Verenigde Staten toe met 0,3%, terwijl economen rekening hielden met een stijging van 0,5%.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden