Wall Street met winst de dag uit

(Novum/Betten) - Op Wall Street hebben de belangrijkste graadmeters de dinsdag met winsten afgesloten. Goed nieuws van Dow-fonds IBM zorgde voor een opgewekte stemming. 's Werelds grootste aanbieder van computerdiensten kondigde aan voor USD 15 miljard aan aandelen in te gaan kopen en verhoogde de winstverwachting voor 2008.

Daar kwam nog bij dat na Standard & Poor ook kredietbeoordelaar Moody's vandaag besloot de rating voor MBIA niet te verlagen. De olieprijs bereikte een nieuwe recordhoogte. Een stroom aan tegenvallende macrocijfers wist beleggers niet te ontmoedigen.

Ook uitspraken van vice-voorzitter Donald Kohn van de Federal Reserve speelden daarbij een rol. In een toespraak voor de Universiteit van North Carolina benadrukte hij dat de Fed 'zal doen wat nodig is' in de huidige economische omstandigheden. Hij gaf aan de vertragende economische groei op dit moment als een grotere bedreiging voor de welvaart te beschouwen dan de inflatie.

Voorbeurs bleek nog dat de Amerikaanse producentenprijzen in januari 2007 zijn gestegen met 1 procent ten opzichte van december, terwijl economen uitgingen van een stijging van 0,4 procent. Uit cijfers van de Amerikaanse Conference Board bleek verder dat de index voor het consumentenvertrouwen in februari 2008 is afgenomen van 87,3 tot 75. Deze daling was groter dan verwacht.

Op de slotbel noteerde de Dow Jones-index 0,9 procent hoger op 12.684,92 punten. De brede S&P 500 steeg met 0,7 procent tot 1.381,29 punten. De technologiezware Nasdaq sloot 0,75 procent hoger op 2.344,99 punten.

Binnen de Dow waren Alcoa en Merck de grootste verliezers met minnen van 0,95 procent en 0,8 procent. IBM was de grootste winnaar en voegde 4,0 procent toe. Daarna volgden Intel (+3,8 procent) en Hewlett-Packard (+2,3 procent).

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteerde 12/32 hoger op 103-05/32, bij een rendement van 3,86 procent.

De euro noteerde rond 22.15 uur 1,0 procent hoger ten opzichte van de dollar op USD 1,4974. Eerder vandaag bereikte de Amerikaanse 'greenback' een historisch dieptepunt op USD 1,4985.

Ook de olieprijs brak een record. De prijs voor een vat olie steeg met 1,7 procent tot USD 100,88. Dow-fonds Exxon Mobil profiteerde, het aandeel won 0,85 procent. Chevron en Conoco Philips mochten respectievelijk 1,1 procent en 2,8 procent bijschrijven.

Huizenbouwers stonden er goed voor. Uit de S&P/Case-Shiller index voor de huizenprijzen bleek dat deze in december met 9,1 procent waren gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat was echter minder dan verwacht door economen. Beleggers leken er ook rekening mee te houden dat de huizenmarkt zijn bodem heeft bereikt. Hovnanian won 9,3 procent terwijl Lennar 8,7 procent mocht bijschrijven.

Office Depot, een concurrent van Corporate Express, heeft over het vierde kwartaal van 2007 een nettowinst behaald van USD 18,8 miljoen, 85 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijf verlaagde het aantal te openen nieuwe filialen voor dit jaar van 150 tot 75. De kapitaaluitgaven zullen als gevolg daarvan in 2008 lager uitvallen. Het aandeel verloor 6,2 procent.

H.J. Heinz (-0,8 procent), producent van onder meer de welbekende ketchup, heeft in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2007/08 een nettowinst geboekt van USD 218,5 miljoen of een winst per aandeel van USD 0,68. De cijfers zijn in lijn met de gemiddelde analistenverwachting. Het voedingsconcern ligt volgens de CEO op schema om dit boekjaar recordomzet neer te zetten en een groei van de winst per aandeel te realiseren van 9 tot 10 procent.

De retailers Macy's en Target kwamen eveneens met cijfers. Macy's boekte in het vierde kwartaal een winst van USD 750 miljoen of USD 1,73 per aandeel. Het fonds won 7,1 procent omdat de winst boven verwachting van analisten uitkwam. Target zag zijn winst dalen van USD 1,12 miljard tot USD 1,03 miljard. Ook dit was echter beter dan voorzien. Het aandeel sloot 3,1 procent hoger.

Google stond onder druk nadat bleek dat het aantal gebruikers van de website dat advertenties aanklikt - de balngrijkste bron van inkomsten van de zoekmachine - blijft dalen. Diverse zakenbanken stelden de winst per aandeel naar beneden bij. Het aandeel verloor 4,6 procent.

MBIA won 4,80 procent nadat Moody's besloot de Aaa-rating voor de obligatieverzekeraar ongemoeid te laten. Gisteren kwam Standard & Poor met hetzelfde besluit. De outlook blijft wel 'negative' in verband met onzekerheden ten aanzien van het kapitaalplan en de invoering van strategische veranderingen, zo zei Moody's.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden