Wall Street maakt duikeling van bijna drie procent

(Novum/Betten) - Wall Street is dinsdag, op 'Super Tuesday', diep in de min gesloten. De angst dat de Verenigde Staten in een recessie zal belanden of al beland is, wakkerde aan nadat bekend werd dat de inkoopmanagersindex voor de dienstensector in december veel sterker is gedaald dan voorzien. Uitspraken van een lid van de Federal Reserve zetten de indices nog verder omlaag.

Jeffrey Lacker, president van de bank van Richmond, zei dat hij 'de mogelijkheid van een milde recessie' ziet. Hij gaf ook aan dat verdere renteverlagingen nodig kunnen zijn. Het was de eerste keer dat een vertegenwoordiger van de Fed publiekelijk het 'R-woord' in de mond nam.

De zogenoemde ISM Non Manufacturingindex, daalde in december van 54,4 tot 41,9, het laagste niveau sinds oktober 2001. Economen rekenden slechts op een afname tot 53,0. Dit verhoudingsgetal geeft een indicatie van de toestand op de dienstensector in de VS, die goed is voor circa 80% van de Amerikaanse economische activiteiten.

In Amerika waren de ogen verder gericht op de uitkomst van Super Tuesday, de dag waarop in meer dan 20 staten gestemd wordt over de republikeinse en democratische kandidatuur voor de presidentsverkiezingen.

Aan het einde van de sessie noteerde de Dow Jones-index 2,9% lager op 12.265,13 punten. De breed samengestelde S&P daalde met 3,2% naar 1.336,64 punten en de technologiezware Nasdaq raakte 3,1% kwijt tot 2.309,57 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond stond op dat moment 21/32 hoger op 105-25/32 bij een rendement van 3,22%. Een euro werd 1,3% minder waard op USD 1,4635.

De olieprijs daalde in New York eveneens door de recessievrees met 1,8% tot USD 88,41, na eerder een laagste stand te hebben bereikt van USD 87,50. Olieproducenten zoals Exxon Mobil en Chevron moesten 3,9% en 2,8% inleveren.

Op het slot kende de Dow uitsluitend dalers. McDonald's wist het verlies het meest beperkt te houden tot 0,2%. Grootste dalers waren Citigroup met een min van 7,2% en Intel dat 5,1% verloor.

De markt moest een reeks aan bedrijfscijfers verwerken. Zo maakte National Semiconductor gisteren nabeurs bekend dat het zijn omzetverwachting voor het derde kwartaal van het boekjaar 2007/08 heeft verlaagd. De Amerikaanse chipmaker rekent nu op een omzet van USD 450 miljoen tot USD 455 miljoen, wat neerkomt op een daling van 9% tot 10% vergeleken met een kwartaal eerder. Eerder ging het bedrijf uit van een omzetdaling van 1% tot 5%.

De omzetwaarschuwing is volgens de chipmaker voornamelijk te wijten aan een lager dan verwacht aantal verschepingen van halfgeleiders voor mobiele telefoons en andere draagbare elektronische apparatuur. National Semiconductor sloot 7,5% lager, terwijl Intel en Texas Instruments respectievelijk 5,1% en 4,6% moesten inleveren.

Het Amerikaans-Europese beursbedrijf NYSE Euronext heeft over het vierde kwartaal van 2007 een nettowinst geboekt van USD 156 miljoen. Per verwaterd aandeel kwam de winst uit op USD 0,59. Dat is 3,5 keer de nettowinst van USD 45 miljoen over dezelfde periode een jaar eerder. Beleggers waren echter toch niet tevreden, het aandeel moest 14,1% prijsgeven.

Whirlpool daarentegen werd door beleggers beloond met een plus van 10,3%. De producent van huishoudelijke apparaten, heeft de winst zien stijgen door een hogere internationale omzet en kostenbesparingen na de overname van Maytag. De nettowinst nam toe van USD 109 miljoen tot USD 187 miljoen, en versloeg daarmee de verwachtingen van analisten.

Banken behoorden vandaag wederom tot de grootste verliezers. Goldman Sachs sloot 5,45% lager na een adviesverlaging door Oppenheimer. American Express verloor 4,1%. Obligatieverzekeraars vormden een uitzondering.

De Amerikaanse leverancier van kantoorartikelen, Staples (-3,5%), was vandaag in Amsterdam het onderwerp van overnamegeruchten. Het zou Corporate Express over willen nemen en daarover verkennende gesprekken voeren. Het aandeel van Corporate Express schoot daarop omhoog tot 19,7%. Het Nederlandse concern heeft het bericht zelf echter in een persbericht ontkend.

Google noteerde op het slot 2,2% hoger. Het aandeel won na geruchten dat Yahoo! (-1,2%) zijn zoekfunctie zou uitbesteden aan Google en een mededeling dat het bedrijf meer beveiligings- en opslagproducten aan gaat bieden voor zakelijk e-mailverkeer.

Google noteerde op het slot 2,2% hoger. Het aandeel won na geruchten dat Yahoo! (-1,2%) zijn zoekfunctie zou uitbesteden aan Google en een mededeling dat het bedrijf meer beveiligings- en opslagproducten aan gaat bieden voor zakelijk e-mailverkeer.Nabeurs zal Walt Disney de boeken openen over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2007/2008.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden