Wall Street: lagere start beurzen verwacht

(Novum/Betten) - Wall Street maakt zich vrijdag op voor een lagere start, zo stellen marktpartijen. Problemen rond twee hegde fondsen van Bear Stearns spelen weer op. Daarnaast betekent de beursgang van Blackstone volgens sommige investeerders dat de markt zijn top heeft bereikt.

Donderdag gingen de beurzen in New York met winst de dag uit. De handel verliep uiterst volatiel, onder meer door de verder oplopende rendementen op de obligatiemarkt. Na sterke cijfers over de industriele activiteit in de regio Philadelphia werd echter de weg omhoog ingezet. De Philadelphia Fed-index kwam in juni hoger uit dan waar economen op hadden gerekend.

Omstreeks 15.00 uur noteert de future op de S&P 500-index 4,60 punten lager op 1.531,20 punten. De Nasdaq-future verliest 4,75 tot 1.961,00 punten. Op de obligatiemarkt noteert de T-bond onveranderd op 93-8/32, bij een rendement dat is opgelopen tot 5,18 procent.

Wederom zijn er problemen rondom twee hegde fondsen van Bear Stearns die in zogenaamde subprime hypotheken (leningen met een hoog risicoprofiel) hebben belegd. Bear Stearns is van plan om voor USD 3,2 miljard aan leningen die uitstaan aan derden, over te nemen. Dit om te voorkomen dat geldverstrekkers nog meer geld terugtrekken uit deze fondsen. Merrill Lynch heeft inmiddels volgens Bloomberg al voor USD 850 miljoen aan effecten, dat Bear Stearns als onderpand gebruikte, teruggehaald.

De ogen zullen vandaag gericht zijn op Blackstone. Het private equityfonds maakt zich op voor zijn eerste beursnotering. De aandelen worden geplaatst voor USD 31 per aandeel, wat aan de bovenkant van de eerder afgegeven bandbreedte is. Daarnaast meldt de New York Times dat KKR ook een stap naar de beurs van New York overweegt. KKR en Apollo hebben al een notering in Amsterdam, Carlyle volgt volgende week.

NYSE Euronext heeft zich ook in de strijd gemengd rond de overname van de Italiaanse beurs Borsa Italiana, aldus de Wall Street Journal. Eerder deze week deed de London Stock Exchange (LSE) al een indicatief bod. LSE zou een bod in contanten en aandelen hebben neergelegd van ongeveer EUR 1,5 miljard. Het bod van NYSE Euronext zou in dezelfde orde van grootte liggen.

Kraft Food kan bewegen op een advieswijziging door Goldman Sachs. De Amerikaanse zakenbank verhoogde het advies voor het op een na grootste voedingsbedrijf van sell naar neutral. Gisteren won het aandeel 6,6 procent, toen bekend werd dat miljardair Nelson Peltz een belang van 3 procent in het het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern had genomen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden