Wall Street: indices onder druk

(Novum/Betten) - Wall Street is dinsdag, 'Super Tuesday', lager van start gegaan. Zorgen over de kredietcrisis zijn weer opgeleefd. Voorbeurs kwam onverwacht naar buiten dat de inkoopmanagersindex voor de dienstensector veel sterker was gedaald dan voorzien. Een verlaging van de omzetverwachting door chipmaker National Semiconductor weegt op het sentiment en kan gerelateerde aandelen zoals Texas Instruments en Intel lager zetten.

De zogenoemde ISM Non Manufacturingindex, daalde naar van 54,4 tot 41,9 waar economen slechts rekenden op een afname tot 53,0. Dit verhoudingsgetal geeft een indicatie van de toestand op de dienstensector in de VS, die goed is voor circa 80% van de Amerikaanse economische activiteiten.

In Amerika zijn de ogen verder gericht op de uitkomst van Super Tuesday, de dag waarop in 24 staten gestemd wordt over de republikeinse en democratische kandidatuur voor de presidentsverkiezingen.

Rond 16.35 uur noteert de Dow Jones-index 1,7% lager op 12.424,33 punten. De breed samengestelde S&P daalt met 1,6% naar 1.358,21 punten en de technologiezware Nasdaq raakt 1,25% kwijt op 2.352,98 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond staat op 105-28/32 bij een rendement van 3,53%. Een euro wordt 1,2% minder waard op 1,4651 dollar. Een vat Brent olie verwisselt in Londen van eigenaar voor 88,91 dollar (-1,7%).

Op dat moment kent de Dow slechts een winnaar, Wal-Mart (+0,4%) tegen 29 verliezers. Grootste dalers zijn Alcoa met een min van 3,9% en Verizon dat 3,5% verliest.

Bedrijfsinformatie is er in overvloed. Zo maakte National Semiconductor gisteren nabeurs bekend dat het zijn omzetverwachting voor het derde kwartaal van het boekjaar 2007/08 heeft verlaagd. De Amerikaanse chipmaker rekent nu op een omzet van 450 miljoen Amerikaanse dollar tot 455 miljoen, wat neerkomt op een daling van 9% tot 10% vergeleken met een kwartaal eerder. Eerder ging het bedrijf uit van een omzetdaling van 1% tot 5%.

De omzetwaarschuwing is volgens de chipmaker voornamelijk te wijten aan een lager dan verwacht aantal verschepingen van halfgeleiders voor mobiele telefoons en andere draagbare elektronische apparatuur. National Semiconductor verliest 5,5%, terwijl Intel en Texas Instruments respectievelijk 2,5% en 2,6% moeten inleveren.

Tyco International verliest 2,2%. De industriële onderneming zag de winst in het eerste kwartaal meer dan verdubbelen en heeft de winstverwachting voor het hele jaar verhoogd.

Whirlpool wordt door beleggers beloond met een plus van 8,5%. De producent van huishoudelijke apparaten, heeft de winst zien stijgen door een hogere internationale omzet en kostenbesparingen na de overname van Maytag. De nettowinst nam toe van 109 miljoen dollar tot 187 miljoen dollar, en versloeg daarmee de verwachtingen van analisten.

Het Amerikaans-Europese beursbedrijf NYSE Euronext (-7,3%) heeft over het vierde kwartaal van 2007 een nettowinst geboekt van 156 miljoen dollar. Per verwaterd aandeel kwam de winst uit op 0,59 dollar. Dat is 3,5 keer de nettowinst van 45 miljoen dollar over dezelfde periode een jaar eerder.

Banken behoren vandaag wederom tot de grootste verliezers. Goldman Sachs verliest 2,9% na een adviesverlaging door Oppenheimer. Gisteren ging de financiele sector ook al over een breed front lager na advieswijzigingen door zakenbanken. American Express verliest 1,4%.

De Amerikaanse leverancier van kantoorartikelen, Staples (-1,0%), was vandaag in Amsterdam het onderwerp van overnamegeruchten. Het zou Corporate Express over willen nemen en daarover verkennende gesprekken voeren. Het aandeel van Corporate Express schoot daarop omhoog tot 19,7%. Het Nederlandse concern heeft het bericht zelf echter in een persbericht ontkend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden