Wall Street in mineur na Fed-toelichting

(Novum/Betten) - Na het rentebesluit van de Federal Reserve dinsdag, waarbij de rente voor het eerst in meer dan twee jaar niet werd verhoogd, veerden de aandelenindices in New York op. Maar toen de begeleidende woorden van de centrale bank doordruppelden, verloren de graadmeters terrein en eindigden in het rood.

De Dow Jones sloot 0,4% lager op 11.173,59 punten. De breed samengestelde S&P500-index verloor 0,3% tot 1.271,71 punten en de technologiezware Nasdaq Composite moest 0,6% prijsgeven tot 2.060,85 punten.

Conform verwachting handhaafde de Fed de rente op 5,25%. En net als bij het voorgaande rentebesluit gaf de centrale bank een signaal af dat een verdere verkrapping van het monetaire beleid afhankelijk is van de ontwikkeling van de economie en de inflatie.

De reden voor de beleidsmakers om, na zeventien renteverhogingen op rij, deze keer een pauze in te lassen komt deels door een afkoelende huizenmarkt en deels door hogere renteniveau's en stijgende energieprijzen, zo schreven de bankiers in hun toelichting.

Waar dit zorgde voor een verkoopdruk in aandelen, leken obligatiebeleggers niet te weten welke richting ze uit moesten ze met deze toelichting. Na enige zig-zag bewegingen ging het Amerikaanse staatspapier de dag uit, zoals het was begonnen: op 94-17/32, bij een rendement van 4,90%.

Ook de euro noteerde vlak op USD 1,2842. De olieprijzen vielen terug, na de forse stijging van maandag. Voor een vat ruwe olie werd in New York 0,9% minder betaald op USD 76,31.

Binnen de Dow Jones eindigden veertien fondsen hoger en moesten er zestien terug. Altria (+1,5%), Verizon (+0,7%) en Procter & Gamble (+0,5%) deden de beste zaken. Caterpillar (-2,2%), Boeing (-2,0%) en United Technologies (-1,9%) stonden onderin de lijst.

Bristol Myers Squibb (-6,85%) was een van de grote verliezers op de beurs in New York. Het aandeel van het farmaceutische bedrijf viel terug, nadat bekend werd dat het Canadese Apotex binnenkort met een generieke versie van Plavix komt. Dit middel, dat gebruikt wordt tegen hart-infarcten, bracht Bristol Myers Squibb vorig jaar USD 5,9 miljard omzet op.

Sara Lee (-2,3%), eigenaar van onder meer Douwe Egberts en Sanex, stond ook onder druk. Het bedrijf schrapt zijn doelstellingen voor 2010. Zo denkt Sara Lee niet langer dat het in het boekjaar 2009/10 een operationele marge van 12% kan behalen en een omzet van USD 14 miljard neer kan zetten.

Google (+0,8%) trok aan, na nieuws over een contract met News Corp. De zoekmachine gaat Yahoo! vervangen op de populaire internetsite MySpace. Google zal in ruil voor een prominente plek op deze site, die als een wereldwijde ontmoetingsplaats fungeert voor onder meer popbands, per kwartaal zo'n USD 900 miljoen omzet afdragen aan News Corp-dochter Fox.

Even leek het erop alsof voorbeurs bekendgemaakte economische cijfers zouden zorgen voor een aarzelende start van de handel dinsdag. Met name een onverwacht scherpe stijging van de arbeidskosten in het afgelopen kwartaal wierp zijn schaduw vooruit. De arbeidskosten stegen met 4,2%, waar economen een toename voorzagen van 3,5%.

Tegenover de stijgende arbeidskosten stond een toename van de arbeidsproductiviteit, alhoewel de groei hiervan minder was dan in het eerste kwartaal van dit jaar. De arbeidsproductiviteit steeg met 1,1%, waar economen uitgingen van een toename van 0,7%. In de eerste drie maanden liep de arbeidsproductiviteit met 4,3% op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden