Wall Street in mineur in de ochtendhandel

(Novum/Betten) - Wall Street noteert vrijdag in de ochtendhandel lager. De indices gingen al met verlies van start maar zakten nog verder weg na een tegenvallend cijfer over het vertrouwen van inkoopmanagers in Chigaco. Het grootste kwartaalverlies ooit voor verzekeraar AIG wakkert zorgen over de kredietmarkt aan, terwijl ook teleurstellende kwartaalresultaten van Dell op het sentiment wegen.

De Chicago Purchasing Managers Index is in februari onder verwachting uitgekomen, zo bleek vrijdag uit cijfers van de National Association of Purchasing Managers Chicago. De index, die gezien wordt als een voorloper op een nationaal cijfer, daalde naar 44,5. Dat is het laagste niveau sinds 2001. Een cijfer onder 50 indiceert een verslechtering van de gang van zaken.

Rond 16.35 uur noteert de Dow Jones-index 1,7% lager op 12.367,91 punten. De breed samengestelde S&P 500 verliest dan 1,75% tot 1.343,40 punten en de technologiezware Nasdaq raakt 1,8% kwijt op 2.289,51 punten.

Op de obligatiemarkt staat de tienjarige Amerikaanse T-bond 26/32 hoger op 105-17/32, bij een rendement van 3,57%. De euro verliest 0,2% ten opzichte van de Amerikaanse dollar op USD 1,5168. De olieprijs daalt in New York met 0,9% tot USD 101,65.

American International Group (AIG) heeft in het vierde kwartaal van 2007 een nettoverlies geleden van USD 5,29 miljard. Het is het grootste kwartaalverlies van AIG ooit. Het verlies is het gevolg van een afwaardering van USD 11,1 miljard op kredietderivaten. Volgens AIG zal een aanhoudende verslechtering van de markt leiden tot extra ongerealiseerde waarderingsverliezen en impairment-lasten. Het aandeel AIG raakt 6,5% kwijt en is de grootste daler binnen de Dow.

De financiële sector is verder in mineur na een rapport van UBS. De zakenbank verwacht dat de verliezen door de hypotheek- en kredietcrisis zullen toenemen van USD 160 miljard tot minstens USD 600 miljard. Goldman Sachs verliest 1,9%, Citigroup moet 2,0% inleveren. Lehman Brothers en Bear Stearns verliezen 3,2% en 1,7% na een verlaging van de winsttaxatie door Deutsche Bank.

Obligatieverzekeraars Ambac en MBIA staan opnieuw in de belangstelling. CNBC wist te melden dat het reddingsplan van een groep banken voor Ambac onder druk staat omdat toezichthouders zouden eisen dat de banken meer kapitaal inbrengen. MBIA zei vrijdag in een filing dat de verdere verslechtering van de kredietmarkten waarschijnlijk zal leiden tot meer afschrijvingen. MBIA verliest 6,8%, Ambac koerst 7,8% lager.

De Amerikaanse computerfabrikant Dell heeft in het vierde kwartaal een winst behaald van USD 679 miljoen, een daling van 6% ten opzichte van de USD 726 miljoen over dezelfde periode een jaar eerder. De winst per aandeel van USD 0,31 kwam uit onder de verwachting van analisten gepolst door Bloomberg. Zij gingen gemiddeld uit van een winst per aandeel van USD 0,35. Dell noteert 1,4% lager.

Voorbeurs werd bekend dat het persoonlijk inkomen in de VS in januari met 0,3% is gestegen, iets boven de verwachting van economen gepolst door Bloomberg die uitgingen van een toename van 0,2%. De persoonlijke bestedingen in januari zijn met 0,4% toegenomen. Afgezet tegen een toename van de inflatie met 0,4% blijven de reele bestedingen vlak.

De prijzencomponent in de Amerikaanse consumentenbestedingen is in januari gestegen met 3,7% op jaarbasis. Economen geraadpleegd door Bloomberg rekenden voor januari op een stijging van 3,5%.

De index voor het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan - het zogenoemde Michigan Sentiment - kwam in februari boven verwachting uit op 70,8, zo bleek uit definitieve cijfers. Eerder meldde de universiteit nog een voorlopig cijfer van 69,6. In januari bedroeg het Michigan Sentiment 78,4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden