Wall Street hoger van start

(Novum/Betten) - Op Wall Street zijn de belangrijkste aandelengraadmeters woensdag hoger van start gegaan. De stijging vloeit volgens marktpartijen voort uit de groter dan verwachte toename van de orders voor duurzame goederen en meevallende olievoorraden. Net als een dag eerder ontbreekt sectoroverschrijdend bedrijfsnieuws.

De voorraden ruwe olie zijn volgens het Amerikaanse Department of Energy vorige week met 2,41 miljoen vaten gedaald, terwijl de bezinevoorraden met 4,4 miljoen vaten opliepen. Economen hadden gerekend op een daling van de benzine-, maar op een minder grote afname van de olievoorraden. De prijs voor een vat light sweet crude stijgt desondanks in New York met 0,8% naar USD 65,60.

Het ministerie van Handel maakte voorbeurs bekend dat de orders voor duurzame goederen, zoals computers, vorige maand in de Verenigde Staten met 3,3% zijn gestegen ten opzichte van de vorige maand. Economen hadden een stijging van 1,0% verwacht. Exclusief de orders voor transportgoederen stegen de orders voor duurzame goederen in augustus met 4,2%.

De Dow Jones-index noteert tegen 17.00 uur 0,5% hoger op 10.509,87 punten. De technologiezware Nasdaq Composite stijgt ook met 0,5%, naar 2.120,69, en de breed samengestelde S&P 500-index wint 0,4%, tot 1.220,69. De 10-jarige T-bond noteert 1/32 lager op 98-20/32, terwijl het rendement naar 4,30% stijgt. De euro noteert vlak ten opzichte van de dollar, op USD 2,007.

Binnen de Dow Jones staan 22 dalers tegenover acht stijgers. Caterpillar voert de verliezers aan door 1,6% in te leveren tot USD 57,80. Exxon Mobil geeft 0,9% prijs en Home Depot levert 0,6% in. Aan de andere kant van het spectrum klimt General Motors met 2,3% naar USD 31,47. Verizon Communcations wint 1,4% en McDonald's gaat 1,4% hoger na een bericht in de Wall Street Journal. Daarin laat een hedge fund zich uit over een opsplitsing van het fast food-bedrijf in drie delen.

Delphi wint 4,4%. De leverancier van auto-onderdelen zou General Motors om noodhulppakket hebben gevraagd met een omvang van USD 6 miljard om een bankroet te voorkomen. Dit meldt nieuwsdienst Bloomberg op basis van mensen die bekend zijn met de situatie. GM is de voormalige moeder van Deplhi en zijn grootste klant. Met het geld zou Delphi kosten willen besparen door werknemers bonussen in het vooruitzicht te stellen als ze vervroegd met pensioen gaan, ontslag nemen of minder loon accepteren.

Eastman Kodak waarschuwde vandaag dat het bedrijfsresultaat uit digitale producten in 2005 onder de doelstelling van USD 275-325 miljoen uitkomt. De stijging van het resultaat uit digitale producten zal volgens de producent van fotofilms wel meer dan 300% zijn. De omzetgroei uit digitale producten zal hoger liggen dan de voorziene 36%.

Het bedrijfsresultaat uit digitale producten komt lager uit dan voorzien door een lager dan verwachte winstgroei in de divisie Health, dat röntgenapparatuur maakt, alsmede de mogelijkheid van een lagere economische groei in de VS voor de rest van het jaar. Kodak zet al enige tijd groots in op digitale producten, nu de omzet uit analoge producten door de opkomst van digitale camera's afneemt. Het aandeel moet 1,6% terug.

JP Morgan heeft het advies voor producent van halfgeleiderapparatuur Novellus Systems verlaagd van neutral naar underweight, onder meer vanwege een gebrek aan katalysatoren. Tegelijkertijd werd het advies voor Teradyne, de grootste producent van testapparatuur ter wereld, opwaarts bijgesteld van neutral tot overweight. Novellus zakt met 1,2% weg, terwijl Teradyne 5,6% aandikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden