Wall Street hoger in middaghandel

(Novum/Betten) - Wall Street toont dinsdagmiddag een hoger beeld. Het sentiment in New York wordt gestut door uitspraken van Christopher Dodd. De Amerikaanse senator gaf tijdens een persconferentie aan dat Fed-voorzitter Bernanke heeft aangegeven 'alle middelen die tot zijn beschikking staan' te gebruiken om de kredietcrisis te bezweren.

Dodd sprak vandaag met de voorzitter van de centrale bank, samen met minister van Financiën Henry Paulson. De laatste zei in een interview met CNBC te verwachten dat de liquiditeit op de wereldwijde kredietmarkten 'op termijn' zal herstellen. "Maar dit kost tijd", aldus Paulson.

Rond 19.20 uur noteert de Dow Jones-index 0,1% hoger op 13.134,76 punten. De brede S&P 500 stijgt 0,35% tot 1.450,60 punten en technologiebeurs Nasdaq noteert 0,60% in de plus op 2.523,41 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteert 6/32 hoger op 97-14/32, bij een rendement dat terugzakt tot 4,52%. De euro noteert onveranderd ten opzichte van de Amerikaanse dollar op USD 1,3476. De olieprijs zakt 2,8% tot USD 69,10 per vat.

Hypotheek- en kredietzorgen staken vandaag opnieuw de kop op, na nieuws van Capital One Financial.

De bank (+3%) gaf maandag nabeurs aan dat het zijn Greenpoint-hypotheekonderdeel gaat sluiten, en is daarmee het volgende slachtoffer in de hypotheekcrisis. In totaal sluit Capital One 31 Greenpoint-locaties en worden er 1.900 banen direct overbodig.

Verder maakte Accredited Home Lenders bekend een overeenkomst te hebben bereikt met een onbekende partij over de verkoop van in totaal USD 1 miljard aan risicovolle hypotheken. Het aandeel wint 5,3%. Volgens marktgeruchten is Warren Buffet geïnteresseerd in een overname van de hypotheekverstrekker.

De Dow telt tussentijds 17 winnaars tegenover 13 verliezers. Alcoa staat bovenaan met een winst van 1,9%, Verizon Communication staat daar onder met een winst van 1,5%. United Technologies en Exxon Mobil staan onderaan en verliezen respectievelijk 1,9% en 1,6%.

Opvallende dalers zijn de bouwbedrijven. Banc of America Securities verlaagde de adviezen en koersdoelen voor ondernemingen als Toll Brothers (-3,45%), Hovnanian Enterprises (-2,4%) en Standard Pacific (-8,6%), en stelt dat opdrachten voor de bedrijven zijn gestaakt of niet meer worden aangenomen vanwege het feit dat klanten niet aan de financiële voorwaarden kunnen voldoen.

Op het vlak van bedrijfsnieuws maakte Staples, 's werelds grootste verkoper van kantoorartikelen, bekend in het tweede kwartaal van 2007 een nettowinst te hebben geboekt van USD 178,8 miljoen. Dit betekent een winststijging van 11% ten opzichte van USD 161,2 miljoen een jaar eerder.

Vooruitkijkend stelt het bedrijf (-1,6%) een groei van de winst per aandeel van 15% te verwachten voor zowel het derde kwartaal als het gehele boekjaar 2007.

Ook Target (+0,3%) kwam met tweedekwartaalresultaten naar buiten. De retailer heeft in deze periode een nettowinst geboekt van USD 686 miljoen, 13% meer dan de USD 609 miljoen een jaar eerder. Per aandeel steeg de winst van USD 0,70 tot USD 0,80. Analisten rekenden volgens Thomson Financial eveneens op een winst per aandeel van USD 0,80.

Bestuursvoorzitter Bob Ulrich stelt tevreden te zijn met de tweedekwartaalresultaten. Hij blijft bij de verwachting dat Target in 2007 een sterke omzet en winst zal laten zien en dat in 2007 opnieuw een winstgevende groei van het marktaandeel zal worden gerealiseerd. Ulrich handhaaft de verwachting van een winst per aandeel van USD 3,60 in 2007.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden