Wall Street derde dag op rij omlaag

NEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen verloren dinsdag voor de derde handelsdag op rij terrein. Meevallende cijfers over de industriële productie en de huizenmarkt in de Verenigde Staten werden overschaduwd door angst voor meer verliezen in de bankensector.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 185,68 punten, ofwel 2 procent, op 9310,60 punten. De breder samengestelde S&P 500-index verloor 22,58 punten (2,2 procent) tot 998,04 punten. De door technologiefondsen gedreven Nasdaq daalde 40,17 punten tot een stand van 1968,89 punten. Dat betekent een verlies van 2 procent.

Maandag gingen beleggers ook al over tot winstnemingen. Toen stond het sentiment op beursvloeren wereldwijd onder druk door onrust op de Chinese aandelenbeurs, veroorzaakt door zorgen over de ontwikkeling van de Chinese economie. De maand september is historisch gezien de slechtste beursmaand voor Wall Street.

Koersval voor AIG

Vooral de financiële fondsen hadden het dinsdag zwaar, net zoals dat maandag het geval was. ,,De problemen bij de financiële concerns zijn nog lang niet voorbij. Door kapitaalinjecties van de overheid waren ze een tijdje uit het beeld. Mensen beginnen zich nu te realiseren dat er geen overheidssteun meer beschikbaar is'', aldus een handelaar in New York. Veel beleggers vrezen ook dat de bankensector nog grote verliezen zal lijden omdat bedrijven en particulieren hun leningen niet meer kunnen terugbetalen.

Grootbank Citigroup viel op met een 9 procent lagere aandelenkoers, creditcardbedrijf American Express zakte 5,4 procent, terwijl bankconcern JP Morgan Chase een koersverlies moest incasseren van ruim 4 procent. Verzekeraar AIG spande de kroon met een koersval van ruim 20 procent. De oorzaak lag deels bij een lagere beleggingsaanbeveling voor het aandeel van zakenbank Sanford C. Bernstein. Maandag maakte AIG al een flinke smak na een negatief bericht in het gerenommeerde Amerikaanse zakenblad Barron's.

Opsteker

Bank of America (BoA) heeft volgens zakenkrant The Wall Street Journal aangeboden om een deel van zijn overheidssteun terug te betalen, maar ook dit mocht niet baten. Het aandeel verloor 6,4 procent, waarmee het een van de grootste dalers was in de Dow.

Tijdens de ochtendhandel kregen de beurzen nog een opsteker van het nieuws dat de Amerikaanse industrie in augustus voor het eerst sinds januari vorig jaar weer is gegroeid. De index die de bedrijvigheid meet, steeg tot 52,9, boven de verwachting van analisten. Maar volgens handelaren zat deze meevaller allang in de aandelenkoersen verwerkt.

De onzekerheid over de economie zette dinsdag ook de olieprijs onder druk. De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse daalde met 2,6 procent tot 68,15 dollar. Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4215 dollar tegen 1,4240 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten dinsdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden