Wall Street: beurzen positief gestemd de dag uit

(Novum/Betten) - In New York zijn de belangrijkste graadmeters dinsdag positief gestemd de dag uitgegaan. Verliezen uit de ochtendhandel werden vanaf het middaguur volledig weggevaagd. Financiële waarden bevonden zich in de voorhoede, na nieuws rond Fannie Mae dat positief werd opgevat. Oliemaatschappijen profiteerden van de almaar stijgende olieprijzen.

Aanvankelijk reageerde de markt nog bezorgd op zwakke kwartaalresultaten van Fannie Mae en huizenbouwer D.R. Horton, die onderstreepten dat de onrust op de financiële en huizenmarkt nog altijd voortduurt.

Op de slotbel noteerde de toonaangevende Dow Jones 0,4% hoger op 13.020,83 punten. De breed samengestelde S&P 500 dikte met 0,8% aan tot 1.418,26 punten. Ook de technologiezware Nasdaq ging met een plus van 0,8%, op 2.483,31 punten, naar huis.

Op de obligatiemarkt ging de tienjarige Amerikaanse T-bond juist 07/32 lager tot 102-24/32, bij een rendement van 3,90%. De euro won op dat moment 0,2% ten opzichte van de Amerikaanse dollar op USD 1,5525. Op de olietermijnmarkt in New York steeg de prijs voor een vat lichte olie met 1,9% tot USD 121,84.

De olieprijs blijft record op record breken, en tipte eerder vandaag de USD 122 per vat aan. Analisten van Goldman Sachs schreven in een rapport dat de olieprijs binnen twee jaar op zou kunnen lopen tot een niveau tussen de USD 150 en USD 200 per vat, omdat de voorraden onvoldoende toenemen.

Olieconcerns wisten daarvan te profiteren. Anadarko Petroleum, de op een na grootste onafhankelijke olieproducent van de VS, schreef 9,5% bij na beter dan verwachte kwartaalresultaten en onder invloed van de stijgende olieprijs. Ook energiewaarden voegden zich bij de winnaars van de dag. Zo wisten Dow-fondsen Exxon Mobil en Chevron respectievelijk 0,6% en 1,3% bij te schrijven.

Fannie Mae zette een opvallende plus van 8,9% op de borden. De aankondiging van de kredietverstrekker om voor USD 6,0 miljard aan nieuw kapitaal te willen aantrekken middels de uitgifte van aandelen, werd positief opgevat. Toezichthouders gaven aan dat de restricties op het kapitaal van Fannie Mae daarna mogelijk 'losser' kunnen worden.

Na publicatie van de eerstekwartaalresultaten daalde het aandeel eerst scherp. Fannie Mae rapporteerde voorbeurs een nettoverlies van USD 2,2 miljard, tegenover een winst van USD 961 miljoen in het eerste kwartaal vorig jaar. Per aandeel kwam het verlies uit op USD 2,57, waar Wall Street-analisten hadden gerekend op een verlies van USD 0,81 per aandeel. De kredietverstrekker stelde tevens voor het dividend vanaf het derde kwartaal te verlagen naar USD 0,25 per aandeel.

Andere financiële waarden vonden vanaf de middag eveneens de weg naar boven. De kleine concurrent Freddie Mac sloot uiteindelijk 7,1% hoger. Binnen de Dow kregen American Express, Bank of America en Citigroup er achtereenvolgens 1,1%, 0,7% en 0,5% bij.

D.R. Horton, de grootste huizenbouwer van de VS, rapporteerde voorbeurs een verlies van USD 1,31 miljard of USD 4,14 per aandeel over het fiscale tweede kwartaal. Dit is het grootste verlies ooit voor de huizenbouwer en bijna zeven keer hoger dan analisten vooraf hadden becijferd. Het aandeel kon desondanks, na een negatief gestemde ochtend, 4,8% optellen.

Ook een aantal andere fondsen rapporteerden hun kwartaalresultaten. Zo boekte Estee Lauder een winstdaling van 4% in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2007/2008. Wel verhoogde het concern de onderkant van de bandbreedte van de verwachting voor de winst per aandeel. Nu gaat Estee Lauder uit van USD 2,34 tot USD 2,40, in plaats van USD 2,28 tot USD 2,40. Het aandeel voegde uiteindelijk 7,7% toe.

Sara Lee (-6,3%) boekte een hogere kwartaalwinst dan een jaar terug, maar kon toch niet tippen aan de verwachtingen van analisten. De markt reageerde teleurgesteld op de winstverwachting die het concern uitsprak. Sara Lee verhoogde de verwachting voor de winst per aandeel naar de range van USD 1,13 tot USD 1,17. Hierin zit echter wel een buitengewone bate van USD 0,18 besloten.

Verder zag Qwest Communications 4,85% verdampen, nadat het een winstdaling van 35% bekendmaakte. De winst per aandeel van het telecomconcern kwam uit op USD 0,09, wat lager was dan analisten hadden berekend.

Advanced Mirco Devices, ten slotte, voegde 10,6% toe op geruchten dat het bedrijf zich zou opsplitsen.

Nabeurs presenteren Walt Disney en Cisco Systems hun kwartaalresultaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden