Column

Walgelijke reacties op een vrolijke foto

"Het ergste is nog wel: nu het Nederlands elftal gisteravond van Letland gewonnen heeft, worden deze jongens ongetwijfeld weer toegejuicht door precies dezelfde personen."Beeld anp

Er stond een foto op internet, zaterdag, een selfie van negen voetballers van het Nederlands elftal. Leroy Fer had 'm in de verloren uurtjes vóór Nederland-Letland getwitterd. Gekke bekken trekkend keken de negen jongens de camera in.

Marijn de Vries

In nog geen veertig minuten tijd reageerden tientallen mensen:

"Allemaal Zwarte Pieten."

"FC Aap."

"Club van Sinterklaas."

"Moeten jullie niet in Gouda zijn?"

Toevallig hadden alle negen jongens op de foto een donkere huidskleur. Toevallig vond de intocht van Sinterklaas op zo'n beetje hetzelfde moment plaats, in Gouda. En toevallig wordt er in dit land al jarenlang een steeds grimmiger discussie over Zwarte Piet gevoerd. Deze mensen zagen blijkbaar een verband.

Toegejuicht
Leroy Fer heeft nog niet gereageerd, stond onderaan alle nieuwsberichten over de foto. Ja. Jemig. Wat moet zo'n jongen in 's hemelsnaam zeggen? Doe normaal joh, ik ben geen aap?

Het ergste is nog wel: nu het Nederlands elftal gisteravond van Letland gewonnen heeft, worden deze jongens ongetwijfeld weer toegejuicht door precies dezelfde figuren.

Hoe heeft het zover kunnen komen dat tientallen mensen het nodig, of nog erger: grappig vonden om zulke walgelijke opmerkingen onder een vrolijke foto van spelers van het Nederlands elftal te zetten? Van ons nationale elftal, waar we afgelopen zomer nog zo trots op waren, omdat het zo goed ging op het WK?

Oranje liep de afgelopen weken even niet zo lekker, dus logischerwijs was de kritiek niet van de lucht. Dat hoort bij sport: het ene moment word je toegejuicht, het volgende moment verguisd - maar toch niet op deze manier? Toch niet zo kwetsend, mensonterend?

Roetvegen
Waar is het misgegaan in het land waar we altijd overlegden tot we erbij neervielen? Waar we respect hadden voor elkaars mening en trots waren op ons eeuwige gepolder? Waarom wordt er nu al jarenlang steeds halsstarriger gedebatteerd en is Zwarte Piet niet al lang van zijn gouden oorringen en rode lippen ontdaan? Met een paar fikse roetvegen op zijn gezicht en de vertrouwde zak pepernoten in zijn hand heb je een mooi compromis. Iedereen tevreden.

Zo ken ik Nederland. We zijn trots op sporters als het moet, we zeiken als het kan. Waar is dat land gebleven? In Spanje kreeg Andrès Iniesta na het gewonnen WK in Zuid-Afrika elke week een staand applaus van de fans van de tegenstander, omdat hij in de finale de winnende goal gescoord had. Het maakte niet uit dat hij voor de concurrerende club uitkwam, hij had zijn land wereldkampioen gemaakt - dat telde, dat was een seizoen lang elke competitiewedstrijd een ovatie waardig.

En wat gebeurt hier? Wij zetten de spelers van ons nationale elftal op een mensonwaardige manier weg. Als je het mij vraagt, sta je als land dan aan de rand van de afgrond.

Laten we dit foto-incident als de laatste uitglijder in die ellendige zwartepieten-discussie beschouwen. Hier is een groep mensen gierend de bocht uit gevlogen. Dat weten die mensen zelf inmiddels ook wel, gezien de massale tegenreacties in de media. Laten we vanaf nu alsjeblieft weer normaal gaan doen. Dus zoals we in dit land gewend zijn: een compromis sluiten, over Zwarte Piet. Dat kunnen we onmogelijk verleerd zijn. Net als tolerantie en respect. Voor de beste voetballers van ons land - welke kleur ze ook hebben.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden