Waldemar Torenstra, de Broekloze Mens

Als je acteursnaam Waldemar Torenstra is, kun je je broek thuislaten. Ik heb nog geen film of serie gezien, waarin de blonde god niet uit de kleren gaat. En steeds denk je: wat is nu toch de aanleiding? Gaat 'ie vrijen? Meestal niet. Neemt 'ie een frisse duik? Zelden. Wel zingt hij in stralend wit ondergoed duifjes toe in 'Ja zuster, nee zuster' (2002), verschijnt hij zomaar bloot op YouTube in het extreem saaie NCRV-drama 'Mixed up' (2011), of ontvangt hij in strakke heupslip zijn vrienden in 'Divorce' .

Zou het de vrouwelijke hand zijn die deze acteur dwingt tot een niet-functioneel leven in lingerie? Linda de Mol is immers bedenkster van 'Divorce' en Will Koopman regisseur. En zie, de Broekloze Mens komt vanaf de allereerste seconde tot ons. In ondergoed gaat de BM'er, als klusser Joris, op de vuist met makelaar Boudewijn (Jeroen Spitzenberger). Stapt bloot uit bed bij vriendin Joyce (Katja Herbers). Of werpt puffend z'n hemd af bij het verplaatsen van een zakje cement. Erg warm lijkt het niet. De buurvrouw komt dik ingepakt voorbij en knijpt Joris gretig in de arm. "Sportschool zeker?"

Mag allemaal hoor, maar het ligt er wel duimendik bovenop. Was dat met de grappen in deze komisch bedoelde RTL 4-reeks nu ook maar zo. Deel één was niet erg om te lachen. Of het zou moeten zijn toen Joyce krijsend op Joris' voordeur bonkte? "Ik wil neuken! Nu?" Misschien zijn de grappen me ontgaan door de haastige en slechte articulatie. Vooral Boudewijn en David (Dirk Zeelenberg) zijn nauwelijks te volgen. Dat kan nog wat worden als de drie mannen straks, na hun scheiding, in één huis wonen: twee onverstaanbaren en een naturist. Dat gaat dan ongeveer zo. David: "Joris, hoor je me?" Joris: "Nee, want ik sta net m'n shirt uit te trekken."

Jelle Brandt Corstius was zondag ook korte tijd moeilijk te verstaan, maar dat kwam door het razende verkeer in Bihar: "Intussen toetert iedereen vrolijk door." Dat is het leuke van deze VPRO-reis door India: de serie is niet doodgeregisseerd, waardoor er ruimte is voor spontane gebeurtenissen. Ontmoetingen lijken vaak toevallig tot stand te komen. Waarbij wel het nadeel is dat je door gebrek aan ondertiteling niet altijd weet wie aan het woord is.

Na drie delen is niettemin al een interessant contrast zichtbaar: de economie is booming, maar de inrichting van de maatschappij nog steeds uiterst traditioneel. Het kastensysteem werd in de grondwet van 1950 afgeschaft, maar tiert in de praktijk nog welig. Evenals het gearrangeerde huwelijk en vrouwenonderdrukking. Klassieke hindoe-gebruiken zijn in India vele malen sterker dan de wet. Het lijkt erop dat de inwoners niet uit de kaste zullen komen door wetgeving maar door de televisie-quiz.

Aan 'Weekend millionaires' mag iedereen meedoen, ongeacht afkomst. Brandt Corstius sprak een jongen die één miljoen euro had gewonnen. In één klap van arm naar rijk. "We hebben hem allemaal zien winnen", zei een oudere heer. "Daar, naast de tempel, hadden we een projectiescherm neergezet." De man had een rode hindoe-stip op het voorhoofd. Dat was in combinatie met wat hij zei onbedoeld geestig. En misschien ook wel een teken dat traditie niet per se remmend hoeft te zijn voor moderniteit.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden