Wal-Mart boekt 4,1 miljard dollar winst

(Novum/Betten) - Wal-Mart, 's werelds grootste detailhandelsbedrijf, heeft in het vierde kwartaal van het boekjaar 2007/08 een nettowinst behaald van USD 4,1 miljard, een stijging van 4 procent ten opzichte van de USD 3,9 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. Dat heeft het Amerikaanse concern dinsdag bekendgemaakt.

De verwaterde winst per aandeel steeg van USD 0,95 tot USD 1,02. Het cijfer werd beinvloed door een nettolast van circa USD 0,02 per aandeel. Zonder deze eenmalige post kwam de winst per aandeel hoger uit dan verwacht door analisten geraadpleegd door Bloomberg, die rekenden op USD 1,02.

Er werd een last genomen van circa USD 70 miljoen na belastingen vanwege gestaakte vastgoedprojecten in de Verenigde Staten. Deze last samen met een herstructureringsvoorziening van USD 32 miljoen op de activiteiten in Japan, leidden tot een last van USD 0,03 per aandeel. Daarvan werd USD 0,01 gecompenseerd door een bate van USD 38 miljoen uit de verkoop van bepaalde vastgoedobjecten.

De omzet nam in de afgelopen verslagperiode toe van USD 98,1 miljard tot USD 106,3 miljard, een stijging van 8,3 procent. Analisten rekenden hier op USD 106,9 miljard. De omzet van Wal-Mart Stores nam toe met 5,0 procent tot USD 67,4 miljard en de omzet van Sam's Club steeg met 6,3 procent tot USD 11,8 miljard. De internationale omzet groeide met 18,8 procent tot USD 27,0 miljard.

De vergelijkbare omzetgroei voor de Wal-Mart Stores kwam uit op 1,6 procent, tegen 1,3 procent een jaar eerder. Bij Sam's Club groeide de vergelijkbare omzet met 2,5 procent. Dat is minder dan de 3,1 procent vorig jaar.

"In het vierde kwartaal hebben we meer dan USD 100 miljard aan omzet behaald, de eerste keer in de geschiedenis dat een retailer deze mijlpaal heeft bereikt in een enkel kwartaal", zo zegt bestuursvoorzitter Kee Scott. Hij verklaart de hoge verkopen onder meer door de prijsstrategie van zijn concern.

Voor het eerste kwartaal van het lopende boekjaar 2008/2009 verwacht Wal-Mart een verwaterde winst per aandeel van USD 0,70 - 0,74. Voor het gehele boekjaar ziet het concern een verwaterde winst per aandeel van tussen de USD 3,30 en USD 3,43. Analisten gepolst door Bloomberg rekenen in het eerste kwartaal op een cijfer van USD 0,74 en op USD 3,44 voor het hele jaar.

"We beseffen dat de economie een kritieke factor blijft in het nieuwe fiscale jaar", aldus Scott. "Klanten waren in januari voorzichtiger in hun uitgaven. Ik geloof dat wij goed gepositioneerd zijn om te slagen in een volatiele economie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden