'Wakkere dijk' kan koe wel aan

Zeer brede waterkering bij Slot Loevestein krijgt bomen en grazende runderen

ONNO HAVERMANS

Een fietspad en soms een paar schapen in de berm, meer kan de gemiddelde rivierdijk in Nederland niet hebben. Bij beschadiging is immers direct de veiligheid van het achterliggende land in het geding. Maar op de 'wakkere dijk' van Munnikenland, bij Slot Loevestein, worden bomen geplant en kunnen runderen hun toevlucht zoeken als de uiterwaarden overstromen. Want deze robuuste dijk wordt wel 130 meter breed, op enkele plekken zelfs 340 meter.

Minister Schultz van Haegen (VVD, infrastructuur en milieu) geeft de aanleg van de eerste multifunctionele rivierdijk in Nederland vandaag een feestelijk tintje; zij is aanwezig bij de starthandeling, op een steenworp afstand van waar Waal en Afgedamde Maas en de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland samenkomen. De strategische landtong, die in de dertiende eeuw door Cisterciënzer monniken is ontgonnen en waar ridder Dirc Loef van Horne een eeuw later zijn kasteel liet bouwen, wordt gedeeltelijk teruggegeven aan het water.

De nieuwe dijk komt een kilometer landinwaarts en maakt deel uit van Ruimte voor de Rivier, het project dat Nederland bestand moet maken tegen grotere hoeveelheden water. "Je kunt de dijken dertig centimeter verhogen, maar je kunt die veiligheid ook winnen door het water te verbreden", zegt dijkgraaf Roelof Bleker. 'Zijn' Waterschap Rivierenland is met 500 kilometer aan rivierdijken een van de belangrijkste spelers in Ruimte voor de Rivier. "De nevengeul in de Waal bij Nijmegen en de ontpoldering van de Noordwaard bij de Biesbosch verlagen het waterpeil met dertig centimeter. Munnikenland doet dat met elf centimeter."

De nieuwe dijk wordt 2200 meter lang. Er gaat anderhalf miljoen van de 2,5 miljoen kubieke meter grond in, dat wordt afgegraven in de uiterwaarden en de Waal. "Doordat we meteen die dijk aanleggen is de grondstroom veel kleiner dan gebruikelijk", zegt de dijkgraaf. "En het mooie is dat we meerdere functies combineren: waterveiligheid, recreatie, groen, begrazing."

Een gebied van 550 hectare komt buitendijks te liggen. "Het zal een of twee keer per jaar overstromen. De schaal waarop de rivier hier haar eigen gang kan gaan is uniek voor Nederland", aldus projectleider Huub Verlouw. "De Rode Geuzen en Konikspaarden die er grazen hoeven niet weg, omdat ze straks bij hoog water hun toevlucht kunnen zoeken op de dijk." Die moet eind 2015 klaar zijn. "Dan kunnen we de oude dijk doorsteken", zegt dijkgraaf Bleker. "Dat wordt een mooi experiment."

Tribunes
De multifunctionele rivierdijk heet ook wel 'Wakkere Dijk' omdat hij waakt over het gebied en een gevoel van veiligheid geeft, legt de woordvoerder van Waterschap Rivierenland uit. De dijk is robuust:

runderen en andere dieren kunnen er hun toevlucht zoeken bij hoogwater

er komt een fietspad

er komt beplanting, waaronder zelfs bomen

op de brede tribunes kunnen recreanten van het uitzicht genieten

Slot Loevestein blijft bij hoogwater langer bereikbaar

www.ruimtevoorderivier/

munnikenland

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden