'Wakkere dijk' beschermt polder bij Loevestein

Slot Loevenstein Beeld anp
Slot LoevensteinBeeld anp

De polder Munnikenland bij Zaltbommel, met daarin Slot Loevestein, krijgt een nieuwe en sterkere dijk langs de Waal. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur, die donderdag het eerste zand voor de dijk stortte, noemde de waterkering een 'wakkere dijk' en 'de dijk van de 21ste eeuw.'

Redactie

De nieuwe dijk is multifunctioneel en daarmee anders dan alle andere rivierdijken tot nu toe volgens de landelijke projectorganisatie Ruimte voor de Rivier. Langs het 2 kilometer lange dijkvak komen hoogwatervluchtplaatsen voor de grazers die voor het onderhoud van de dijk zorgen. De dijk wordt ook veel breder dan andere waterkeringen, zodat er bovenop ruimte voor is voor wandel- en fietspaden. Langs het hele dijkvak worden tribunes gebouwd, zodat mensen daar naar het water van de Waal en de Afgedamde Maas kunnen kijken.

Voor Slot Loevestein is de nieuwe dijk een uitkomst. Het slot moest de deuren in de wintermaanden regelmatig sluiten wegens hoogwater. Nu wordt er een verhoogde en dus bijna altijd droge toegangsweg aangelegd, terwijl het waterpeil in de Waal door het graven van nevengeulen blijvend met 11 centimeter zakt.

Schultz van Haegen zei donderdag dat Munnikenland 'de dijk van de toekomst' krijgt, ook al omdat het dijklichaam wordt gebouwd met de 2,5 miljoen kuub grond die ernaast wordt weggegraven voor de nevengeulen langs de Waal. De nieuwe dijk moet in 2015 klaar zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden