Wakker Dier wil meer actie tegen stalbranden

Leden van actiegroep Burning Souls houden een wake voor de omgekomen varkens bij een stalbrand en voeren hiermee actie tegen brandgevaarlijke varkensstallen. Beeld ANP

Bij een brand in een kippenstal in Swifterband zijn vanochtend circa 40.000 kippen omgekomen. Afgelopen weekeinde ging er ook al een schuur in de fik, met varkens. Voor Wakker Dier is de maat nu echt vol: de dierenbelangenorganisatie vindt dat de sector en de minister in actie moeten komen tegen de branden.

De brandweer in Flevoland kon gisteren wel voorkomen dat de brand bij de boer in Swifterband oversloeg naar twee loodsen met koeien. Maar voor de 40.000 kippen was er geen redden meer aan. De oorzaak van de brand was gisteren nog niet bekend.

Wakker Dier stuurde de onderhandelaars over een nieuw kabinet al eerder een brandbrief, waarin ze aandrong op maatregelen de branden op de boerenerven terug te dringen. Gisteren sloeg ze opnieuw alarm, ook met cijfers. Volgens haar berekeningen hebben dit jaar 225.000 dieren het leven gelaten bij een brand. Dat zijn er bijna 25.000 meer dan in het hele vorige jaar. “Dat er dit jaar zoveel slachtoffers zijn is schokkend”, zegt een woordvoerder van Wakker Dier. “De tijd van wachten is nu echt voorbij. Er moet nu actie komen.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Brandweerlieden blussen een grote brand op een varkensfokkerij, waar honderden varkens om het leven zijn gekomen. Twee stallen aan de Oppersveldweg zijn volledig uitgebrand. Beeld ANP

Wakker Dier stelt dat stalbranden voorkomen kunnen worden door strengere regels. Ze vindt dat sprinklerinstallaties in de stallen verplicht moeten worden. Ze pleit ook voor betere vluchtwegen voor de dieren en voor brandveilige ventilatiesystemen.

In 2011 heeft de dierenbescherming samen met boeren, brandweer, verzekeraars en het ministerie het ‘Actieplan stalbranden’ opgesteld. Uit de recente branden en het toenemende aantal slachtoffers leider Wakker Dier af dat de afgesproken maatregelen onvoldoende effect hebben gehad.

Het actieplan is inmiddels geëvalueerd. Voor 1 september stuurt staatssecretaris Martijn van Dam de resultaten naar de Tweede Kamer. Ook zal hij ingaan op de mogelijkheden om dieren in oude stallen beter te beschermen.

Lees ook: Varkens en biggen dood bij brand in Twentse schuren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden