Wakker Dier en koningin Beatrix in Duurzame 100

Marjan Minnesma voor de tweede keer gekozen tot duurzaamste Nederlander

Wakker Dier, bekend door acties tegen plofkip en kiloknaller, is dit jaar de hoogste nieuwkomer in de vierde Duurzame 100 van Trouw. Koningin Beatrix is op de 59ste plaats de meest opvallende binnenkomer in de jaarlijkse lijst.

Wakker Dier komt binnen op de negende plaats. Campagneleider Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier staat in één keer in de top-10 door een zeer effectieve campagne tegen goedkoop vlees uit de bioindustrie. De koningin kwam in de lijst vanwege haar kersttoespraak van vorig jaar over de noodzaak tot verduurzaming.

Marjan Minnesma, directeur van actieorganisatie Urgenda, is voor de tweede keer op rij gekozen tot duurzaamste Nederlander. Minnesma scoorde het hoogst op daadkracht en op innovatie. De tweede plaats is opnieuw voor Paul Polman, hoogste baas van Unilever.

De Duurzame 100 wordt vandaag, op de Dag van de Duurzaamheid, in een extra bijlage bij deze krant gepubliceerd. Veertien experts hebben uit een groslijst van meer dan 400 namen de 100 personen gekozen die in het afgelopen jaar opvielen.

Wakker Dier dwingt waardering af bij deze jury: de kleine organisatie is er in geslaagd belangrijke doelstellingen te bereiken met een krap budget en zonder subsidies. Kiloknallers en plofkippen zijn door Wakker Dier beladen begrippen geworden. De organisatie slaagde erin het eigen bestaansrecht overtuigend waar te maken: streven naar een beter welzijn voor dieren in de vleesindustrie.

Op de lijst staan maar zes politici. De hoogst genoteerde politici zijn lid van het Europees Parlement, waar op milieugebied kennelijk meer gebeurt dan in Nederland: Bas Eickhout (GroenLinks) kwam op plek 5 en Gerben-Jan Gerbrandy (D66) op 27. PvdA-partijleider Diederik Samsom is één van de grootste dalers van de lijst, hij duikelde van plaats 10 naar plaats 55.

De Duurzame 100 telt dit jaar ruim veertig nieuwe namen. Bekende milieumensen zijn verdwenen, onder wie oud-minister Pieter Winsemius (vorig jaar op 21), Alexander Rinnooy Kan (in 2010 nog in de top-3), Liesbeth van Tongeren (Kamerlid voor GroenLinks, vorig jaar nog op 61) en Jacqueline Cramer (oud-minister, stond vorig jaar op 79).

SPECIALE BIJLAGE

Duurzame 100 van Trouw

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden