Wajonguitkering

Wajong 2

Kamperen

Afscheid Azghari

Zuinige apparaten

Wajonguitkering

Het stukje van Rob van de Beeten, CDA-Eerste Kamerlid, over een mogelijke korting op de Wajong is mij uit het hart gegrepen. Vooral de zin: „Voor veel ouders is het een uitputtingsslag om hun kind op de goede plek te krijgen wanneer het om onderwijs, zorg en wonen gaat” kunnen wij, als ouders van 4 adoptiezonen, helaas met veel voorbeelden onderbouwen. Wij stonden regelmatig op het punt een krant te benaderen met onze ervaringen. Er wordt zo langs elkaar heen gewerkt en voordat zaken geregeld zijn ben je tijden verder. Wachtlijsten van maanden, zelfs bij ernstige agressie, zijn geen uitzondering en mappen vol papieren; een ware uitputtingsslag. Als raadslid hoop ik mij hiervoor in te kunnen zetten, maar soms ontbreekt mij de moed.

Ik hoop dat minister Donner het signaal van zijn partijgenoten oppakt en de problemen aanpakt. Zijn principiële kijk (of starheid?) kennen we uit zijn periode bij justitie, hoge verwachtingen hiervan heb ik (nog) niet. Druk vanuit de eigen partij kan misschien helpen. Het is belangrijk dat er reacties komen zoals die van Rob van de Beeten, want het is goed om geluiden vanuit de PvdA over de Wajong, te ondersteunen.

Henk van der Beek, raadslid CDA, gemeente Midden-Drenthe

Wajong 2

Bij de discussie over Wajongers missen wij hun verantwoordelijkheid. Als jongeren zich door comazuipen arbeidsongeschikt maken, geeft dat hun geen recht op uitkering, maar mogen ze een gunst vragen. De uitkering mag dan best minder.

Fam. Knibbe Naarden

Kamperen

Wat ontzettend jammer dat Sebastien Valkenberg, gisteren op de pagina Religie & Filosofie, nooit ontdekt heeft dat er een schitterend alternatief is voor wie uitgekeken is op primitief kamperen, en de sleurhut afwijst: de minicamping mag er ook zijn. Helaas ken ik Kant onvoldoende om dit filosofisch te onderbouwen. Ik sta daarom van harte open voor een mini-college/dialoog.

Jan Maasland Woudenberg

Afscheid Azghari

Jammer dat wij de columns van Youssef Azghari moeten missen. Ik was een trouwe lezer. Zijn opinies gaven mij evenwicht in mijn visie op de samenleving, ook een zekere rust en vertrouwen voor de toekomst. Het ga hem goed.

Linda Schokkenbroek Molenhoek

Zuinige apparaten

In de woensdagGids verbaast Paul Terpstra zich erover dat het elektricitietsverbruik van huishoudens is toegenomen, terwijl apparaten flink zuiniger zijn: ’Zuinige apparaten lokken verspilling uit’. Dat is echter niet het geval.

Apparaten kopen en dagelijks gebruiken hebben weinig met elkaar te maken. Verspillend gedrag komt bij mensen met zuinige apparaten niet meer voor dan bij andere mensen. Dat gedrag is puur het gevolg van toegenomen welvaart.

Hooguit misbruiken mensen de verwijzing naar hun zuinige apparaat als alibi als ze op hun verspillende gedrag worden gewezen.

Jammer dat Paul Terpstra zijn hypothese dat imago en uiterlijk vertoon de oorzaak zijn, niet heeft onderzocht. Daar zit natuurlijk de reden voor veel verspilling. Met een goed verlicht huis laat je zien dat je in weelde baadt, liefst met niet zuinige lampen, want dan toon je nog meer dat geld geen rol speelt, ook al zijn de energiekosten van de meeste apparaten een fractie van de afschrijvingskosten.

Ernest Israëls Delft

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden