'Wahid moet Wiranto niet vernederen'

Met een brede glimlach op zijn gezicht passeert de generaal een groepje journalisten dat voor het hoofdkwartier al uren op hem staat te wachten. ,,Pak Wiranto, vadertje Wiranto, wanneer stap je op!'', schreeuwt een verslaggever. ,,Als een goede soldaat blijf ik doorvechten voor de waarheid'', zegt de voormalige opperbevelhebber van het leger onverstoorbaar.

Wiranto, minister van politieke en veiligheidszaken, luistert niet naar het bevel van zijn president Wahid. Die riep hem maandag vanuit het Zwitserse Davos op om over twee weken, als Wahid terugkeert van zijn buitenlandse reis, ontslag te nemen. De president vindt de positie van Wiranto onhoudbaar, nu die samen met vijf andere generaals verantwoordelijk wordt gehouden voor misdaden tegen de menselijkheid op Oost-Timor. Gisteravond voerde Wahid de druk nog op, door vanuit Londen zelfs Wiranto's onmiddellijke ontslag te eisen.

Volgens Adnan Buyung Nasution, advocaat van Wiranto, zijn de bewijzen echter flinterdun. ,,Hoe kun je op basis van morele verantwoordelijkheid iemand schuldig verklaren?'', zegt de woedende Nasution over het rapport van de regeringscommissie over Oost-Timor. ,,Je bent pas schuldig als er bewijzen tegen je zijn. Die zijn er niet!'' Nasution heeft Wiranto het advies gegeven pas op te stappen als een rechter hem schuldig acht. Niet eerder.

De defensiespecialist Salim Said waarschuwt de Indonesische politiek voorzichtig met Wiranto om te gaan. ,,Voor je het weet heb je van hem een held gemaakt'', zegt Salim. ,,De politiek moet goed nadenken hoe ze het leger wil aanpakken. Vergeet niet, de generaals hebben hier nog steeds veel macht. Ze spelen sinds de onafhankelijkheid een hoofdrol en laten zich niet graag publiekelijk vernederen.'' Salim vindt eigenlijk dat president Wahid de generaal te hard aanpakt. Vier maanden geleden was hij nog legerleider, bijna de machtigste man van Indonesië. Nu is hij baanloos als het aan Wahid ligt. ,,De politiek moet het leger niet het gevoel geven dat in deze democratische overgangsperiode wraak wordt genomen op de militairen'', aldus Salim.

Dat Wahid het ontslag van zijn minister tijdens zijn verblijf in het buitenland eist, toont volgens analisten het vertrouwen dat hij heeft in zijn eigen positie. Vandaag komt Wahid aan in Nederland, waar hij met premier Kok en ex-premier Lubbers zal praten. De laatste kan mogelijk een rol vervullen bij het oplossen van het conflict op de Molukken.

VERVOLG OP PAGINA 5

'Legertop wil geen coup, anderen wel'

Indonesië

VERVOLG VAN PAGINA 1

Het gonsde in Indonesië de afgelopen weken van de geruchten. Anti-hervormingsgezinde militairen binnen het leger (TNI) zouden uit zijn op ontwrichting van de regering Wahid, die een einde wil maken aan de dwifungsi, de dubbelrol van het leger sinds de onafhankelijkheid. De militairen bewaken de natie, maar zitten ook in politiek en bedrijfsleven.

Defensie-specialist Arifin zegt signalen te hebben opgevangen van een ophanden zijnde coup. Hij weet wie er achter zitten, maar weigert namen te noemen. ,,Het zijn mensen die niet een echte machtsfunctie in het leger of in de politiek hebben. Dit zijn generaals die door de hervormingen hun lucratieve baantjes zien verdwijnen. Het is een kleine en onstabiele groep.'' Volgens hem is er geen relatie tussen Wiranto en deze generaals. Hij denkt ook niet dat er verzet vanuit het leger komt nu Wiranto wordt ontslagen. ,,De voormalige opperbevelhebber was niet echt populair. Hij liet zich weinig bij zijn mannen zien. Hij bemoeide zich liever met politieke zaken.'' Arifin verwacht vanuit de legertop geen staatsgreep. Wahid zette op de meest strategische plekken hervormingsgezinde militairen, zoals de huidige opperbevelhebber van het leger Widodo, die van de marine afkomstig is. Volgens de specialisten is Wahid in het gevecht met het leger (TNI) aan de winnende hand. ,,De president is nog niet eerder zo assertief geweest als in de laatste week'', zegt Arifin. ,,Wahid laat steeds meer zijn tanden zien.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden