Wahid is nu de geslagen hond

Het politieke lot van de Indonesische president Abdurrahman Wahid lijkt bezegeld. Het parlement gaf hem gisteren een tweede berisping wegens zijn betrokkenheid bij corruptie, waarmee de weg openligt voor een afzettingsprocedure. Wahid mag nog reageren op de terechtwijzing, maar de parlementariërs ruiken hun overwinning al.

JAKARTA - Het gaat het parlement al lang niet meer om Wahids betrokkenheid bij twee grote corruptieschandalen, de Bulog- en de Brunei-affaire, waarvoor hij drie maanden geleden zijn eerste 'memorandum' kreeg. De financiële crisis, de oorlogen in Atjeh en Irian Jaya, de toenemende criminaliteit en de zwakke rechtsstaat, het is zijn schuld. Als president heeft hij niets voor elkaar gekregen, vinden de parlementariërs. ,,We hopen Wahid ergens in juni op een extra bijeenkomst van het Volkscongres (MPR) -het hoogste volksorgaan- af te zetten'', riepen ze gisteren stralend, na het uitdelen van de berisping.

Met uitgestreken gezichten, alsof ze zelf niet verantwoordelijk zijn voor de problemen in Indonesië, sabelden de meeste politieke fracties gisteren in een uren durend debat president Wahid volkomen neer. ,,De president steunt het separatisme door met onafhankelijkheidsstrijders te onderhandelen'', kritiseerde de Strijdende Democratische Partij (PDI-P) van vice-president Megawati. Het is een heet hangijzer voor de grootste politieke partij, die Indonesië desnoods met geweld bijeen wil houden.

,,De president is verantwoordelijk voor de onrust in het land door zijn supporters op ons af te sturen'', zo meende Golkar, de een na grootste partij van parlementsvoorzitter Akbar Tandjung. Na het eerste memorandum vernielden woedende Wahid-aanhangers in Oost-Java en op tal van andere plekken in Indonesië Golkar-partijkantoren.

Over Wahids betrokkenheid bij de twee corruptieschandalen werd nauwelijks meer gesproken. ,,De Bulog- en Brunei-affaires zijn nog slechts voorbeelden van zijn falende beleid'', beargumenteerde de Reformatiefractie van Wahids grootste vijand, Amien Rais, voorzitter van het Volkscongres. Iedereen had gisteren zijn eigen agenda en ontkende na afloop ook maar iedere vorm van opportunisme. Met slechts tien procent van de zetels had Wahids eigen Nationale Bewustwordingspartij (PKB) niets in te brengen. Het was de grote dag waarop de parlementariërs met hun plaaggeest afrekenden.

Wahid zette de volksvertegenwoordiging verschillende keren voor schut. Hij noemde die ooit een kindercrèche. Als president weigerde hij vorige maand het eerste memorandum van het parlement te accepteren. ,,Slechts het Volkscongres (MPR) is als hoogste volksorgaan gemachtigd mij als president tot de orde te roepen'', hield Wahid toen een gekwetst parlement voor.

De militaire fractie (TNI) was gisteren een van de weinige die zich op de vlakte hield. Politieke analisten vinden dat het leger gisteren heeft bewezen niet meer op zijn oude macht uit te zijn. Een tweede complimentje kreeg het parlement dat zich 'keurig' aan de procedures zou hebben gehouden. ,,Wahid kan maar beter opstappen als hij niet bereid is het parlement als een gelijkwaardige politieke partner te beschouwen. Het parlement heeft het recht een president te controleren'', zegt de vooraanstaande analist Andi Malarangeng.

Onder politiebegeleiding werden de parlementariërs maandagochtend vroeg van huis gehaald. Parlementsvoorzitter Akbar Tandjung had om bewaking gevraagd na bedreigingen van Wahids aanhangers, die hadden aangekondigd het parlement te zullen omsingelen en de parlementariërs te gijzelen. Maar op een handjevol woedende supporters na bleef het rustig voor het parlementsgebouw.

Tijdens een gebedsbijeenkomst zondag had Wahid zijn aanhangers al opgeroepen om kalm te blijven en terug te gaan naar Oost-Java, vanwaar ze afgelopen week in groten getale naar Jakarta waren gekomen. Ook Nuril Arifin, leider van het Oost-Javaanse eskader Brani Mati (Moedig om te Sterven) besloot zondag op verzoek van de moslimleiders zijn militie te ontbinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden