Wahid door schandaal in het nauw

Ze kregen steekpenningen aangeboden, ze werden bedreigd. Sommige leden van de parlementaire commissie die de rol van president Wahid in een corruptieschandaal onderzoekt, concluderen na een maand getuigenverhoren achter gesloten deuren dat Wahid op de hoogte was van een duistere geldtransactie uit een staatsinkoopbedrijf. Het schandaal, Bulog-gate gedoopt, kan een eind maken aan zijn presidentschap.

Wilma van der Maten

In zijn kamer wil commissielid Ade Komaruddin van de Golkarpartij zijn verhaal graag onder vier ogen vertellen. Hij en andere commissieleden zijn de afgelopen weken onder druk gezet door leden van de Nationale Bewustwording Partij (PKB) van president Wahid. De PKB ontkent alle beschuldigingen.

Commissieleden ontvingen ook vreemde telefoontjes. In ruil voor een gunstig rapport voor de president kunnen ze bedragen tot 300000 gulden krijgen.

Komaruddin kan het niet bewijzen, maar hij vermoedt dat de telefoontjes uit kringen rond president Wahid komen. In die gesprekken wordt hij dringend verzocht te stoppen met het onderzoek. ,,Ze praten op me in. Ze wijzen me op het grote aantal slachtoffers dat zal vallen als de president eraan gaat.''

Een van de commissieleden bezweek onder de druk. Habil Marati van de grootste moslimpartij PPP nam volgens zijn mede-commissieleden steekpenningen aan. Komaruddin zegt dat deze parlementariër inmiddels is vervangen.

Afgelopen januari ontdekte een accountant dat ruim tien miljoen gulden uit het staatsinkoopbedrijf Bulog was verdwenen. De politie stelde vast dat de privé-masseur van de president, Suwondo, onder een hoedje had gespeeld met Bulog-directeur Sapuan. De masseur had de Bulog-directeur wijsgemaakt dat de president het geld nodig had voor humanitaire hulp aan de provincie Atjeh. Maar het geld kwam - vreemd genoeg - op privé-bankrekeningen van zakenvrienden van de president terecht.

VERVOLG OP PAGINA 6

Net sluit zich rond Wahid

Indonesië

VERVOLG VAN PAGINA 1

Masseur Suwondo verdween met de noorderzon, maar werd twee weken geleden gearresteerd. Tegen Bulog-directeur Sapuan, de hoofdverdachte, is een rechtszaak begonnen. Sapuan zegt dat hij het geld vrijgaf op instructie van Wahid.

Dat verhaal wordt ondersteund door de financiële directeur van Bulog, die dinsdag voor de commissie moest getuigen. Hij had na bemiddeling van de privé-masseur samen met algemeen directeur Sapuan een ontmoeting met de president op zijn paleis. In dat gesprek gaf Wahid Sapuan de opdracht het geld over te maken. De getuige heeft de parlementaire commissie om politiebewaking gevraagd.

Het net begint zich langzaam te sluiten rond president Wahid. Vier andere getuigen van het Bulog-fonds bekenden eerder al voor de commissie dat de president de Bulog-directeur de opdracht gaf het geld vrij te geven. De grote vraag is: wist Wahid dat het geld vervolgens niet naar Atjeh ging, maar op de bankrekeningen van zijn vrienden terechtkwam? Alvin Lei van de Nationale Mandaat Partij (Pan) en plaatsvervangend commissievoorzitter houdt het op vriendjespolitiek.

Wahids naam wordt ook genoemd in een ander corruptieschandaal, de zogenaamde Brunei-gate. De bevriende sultan van Brunei schonk Wahid 4,8 miljoen gulden aan humanitaire hulp, weer voor Atjeh. Volgens Lei is een klein deel van het geld overgemaakt aan de partij van Wahid in Atjeh. De grootste som wordt beheerd door een zakenvriend van de president. ,,Niemand weet waar de gift uiteindelijk is terechtgekomen. Wahid heeft verschillende tegenstrijdige verklaringen in de media afgelegd.'' Dezelfde parlementaire commissie onderzoekt ook deze zaak.

Lei beschuldigt de president ervan, steun voor zijn politieke overleving te kopen. Hij noemt het voorbeeld van de drie conglomeraten die weigeren hun schulden aan de staat af te betalen. President Wahid gaf ze op eigen houtje uitstel van betaling. ,,Wahid speelt kat-en-muisspelletjes. Deze conglomeraten hebben heel veel geld.''

Volgens een parlementariër die anoniem wil blijven is een van deze conglomeraten ook betrokken bij de Bulog-gate. Onder een vals voorwendsel werd hij onlangs uitgenodigd op het kantoor van een van de deze conglomeraten. Daar werd hem door mannen die er als militairen uitzagen te verstaan gegeven zich niet meer kritisch over Wahid uit te laten en zich terug te trekken uit de onderzoekscommissie. Naar de politie gaan durft hij niet.

Begrijpelijk, vindt commissielid Lei de angst van zijn collega. ,,De politie is een verlengstuk van de president geworden. Wij willen de inmiddels gearresteerde privé-masseur graag verhoren. De politie weigert dat. Wahid heeft ze allemaal in zijn zak.''

Ook president Wahid zelf moet binnenkort als getuige voor de onderzoekscommissie verschijnen. Daarna kan hij door naar het gerechtshof waar de advocaat van hoofverdachte Sapuan de president graag aan de tand wil voelen. Minister Yusril Ihzamahendra van Justitie weet niet of Wahid zal komen. ,,Het is aan de president of hij de uitnodigingen zal aanvaarden.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden