Wagners 'Siegfried' bleek hun laatste opera

Ze hadden afgelopen zaterdag nog samen gezongen in Barcelona. In het roemruchte Gran Teatre del Liceu, gelegen aan de Ramblas, waren ze toegejuicht als godin Erda en dwerg Alberich in Richard Wagners opera 'Siegfried'. Hun succesvolle gastengagement in Barcelona zat er maandag op. Dinsdagochtend stapten alt Maria Radner en bariton Oleg Bryjak in het vliegtuig dat hen naar huis, naar Düsseldorf zou brengen. Ze kwamen er nooit aan.

Radner, in 1981 geboren in Düsseldorf en wonend in Wuppertal, zat in het vliegtuig samen met haar man en hun baby. De Kazach Bryak, in 1960 geboren in de voormalige Sovjet-Unie, was op weg terug naar Düsseldorf waar hij sinds 1996 vast geëngageerd was aan de Deutsche Oper am Rhein.

Beide zangers hoorden bij het kleine leger zeer goede en inzetbare internationaal geöriënteerde operazangers. Die zijn in trek bij de casting directors van de diverse Europese en Amerikaanse operahuizen. Daarom vliegen deze sopranen, alten, tenoren, baritons en bassen vaak heen en weer om in operasteden hun rollen te zingen.

Op sociale media reageerden collega-operazangers geschokt op het nieuws van de vliegramp. Als zeer frequente vliegtuigpassagiers beseffen ze terdege hoe dichtbij zo'n ramp komt. De Brits-Roemeense sopraan Nelly Miricioiù schreef op haar facebookpagina: 'Wat een afschuwelijk en verwoestend nieuws. We reizen allemaal per vliegtuig en het is verschrikkelijk om te denken aan de laatste momenten van al die mensen in het toestel.'

Sopraan Catherine Foster, die samen met Radner en Bryjak in Wagners 'Siegfried' in Barcelona had gezongen, plaatste een vrolijke foto van de hele zangersploeg uit Barcelona op Facebook en memoreerde eraan hoe levendig haar omgekomen collega's altijd waren geweest - op de bühne, maar ook ik het gewone leven.

Van de twee was Bryjak de meer ervaren zanger. Bij de Deutsche Oper am Rhein zong hij zo'n beetje alle grote rollen in zijn stemvak. De rol van de kwaadaardige Nibelung Alberich was een specialiteit van hem. Bryjak werd deze zomer weer verwacht in Bayreuth waar hij al een paar jaar Alberich is in de omstreden Frank Castorf-enscenering van 'Der Ring des Nibelungen'.

Katharina Wagner, leidster van de Festspiele in Bayreuth, liet weten geschokt te zijn door de dood van Bryjak. Ook de operahuizen van Barcelona en Düsseldorf plaatsten in memoriam-berichten op hun sites.

Maria Radner stond nog aan het begin van wat een veelbelovende carrière leek te worden. De rol van Erda zong ze al in vele theaters en ze maakte er een succesvolle cd-opname van. Ook zij werd deze zomer in Bayreuth verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden