Wagners Ring inspireert Opera tot 'ode aan de natuur'

De Nederlandse Opera wil opera betekenisvol maken voor een breed, hedendaags publiek. Met de actie BOOM! Amsterdam is een opera doet het gezelschap dat verrassend. In de aanloop naar de uitvoering, in januari en februari, van Wagners operacyclus Der Ring des Nibelungen, organiseert De Nederlandse Opera, in samenwerking met het conservatorium en koren uit de hoofdstad, een scala aan activiteiten in Amsterdam, met de natuur en de toekomst van de aarde in de hoofdrol.

Niet toevallig is dat ook een hoofdmotief uit de Ring, waarin Wagner in vier opera's een wereld schetst die vanaf het begin gedoemd is ten onder te gaan. Als oppergod Wotan, een van de Ring-personages, een tak afbreekt van de wereld-es, waarop de wereld rust, en daaruit zijn speer snijdt met wetten, die hij vervolgens met voeten treedt, zet hij onherroepelijk het einde van de aarde in gang.

Geïnspireerd door het thema van de operacyclus, en vanuit een eigen ambitie en motivatie om duurzaamheid ter discussie te stellen, besloot de Opera vanaf dit najaar tot half februari 2014 'een ode aan de natuur' te brengen.

De start, dit weekeinde in het Muziektheater en het gemeentehuis, is meteen groots aangepakt, met 27 muzikaal omlijste voordrachten over duurzaamheid en natuur. Bekende namen uit het groene wereldje, als Marjan Minnesma, Thomas Rau, Herman Wijffels en Jaap Dirkmaat kruipen in de huid van Wagners Erda ¿ Moeder aarde ¿, delen met het publiek hun gedachten over het lot van de aarde en vertellen over hun keuze voor een duurzame wereld. Boomecoloog Hans Kaljee vertelt over de bomen van Amsterdam.

Hij zocht in de stad bijzondere bomen uit, waarbij dertien weken lang elke donderdag, stipt achttien uur, koren een One Minute Opera zullen opvoeren, vergezeld van groene wensen voor de stad. Een es in het Wertheimpark had gisteren de primeur. In elk geval komen alle bomen die een rol spelen in de Ring - es, linde, den en appelboom ¿ aan de beurt.

Zie voor het totaalprogramma www.amsterdamiseenopera.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden