Wagner als erwtensoep op de ijsbaan

Eind augustus verstuurde het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) een persbericht waarin kond werd gedaan van de oprichting van een Raad van Ambassadeurs van het MCO. Ambassadeurs die zich zouden moeten inzetten voor de omroepensembles en die directie en staf met raad en daad bij zouden staan. Voelde men toen al onraad? Niet lang daarna kwam het kabinet Rutte met het plan om het MCO af te schaffen.

Onder de MCO-ambasseurs zijn beroemde namen als Pierre Audi, Truze Lodder, Leo Samama, Alexander Rinnooy Kan, maar ook Hans Hillen, toen nog lid van de Eerste Kamer voor het CDA. Inmiddels is Hillen minister van defensie in het kabinet Rutte. Hoe verenigt hij die twee taken eigenlijk?

Een andere MCO-ambassadeur – oud-Concertgebouwdirecteur Martijn Sanders – stond aan de wieg van een cd die zondag door Bernard Haitink aan een musicus van het Radio Filharmonisch Orkest werd uitgereikt. De dubbel-cd wordt zonder winstoogmerk ingezet om de dreigende opheffing van het MCO tegen te gaan. Op de cd een live-opname van Berlioz’ ’La damnation de Faust’ in een uitvoering door het RFO, geleid door Haitink in één van diens Carte Blanche-concerten van het Concertgebouw. Eind juni 1999 waren de twee uitvoeringen een groot succes bij publiek en pers, en de opname bewijst het nog maar eens. Een RFO en Groot Omroepkoor in topvorm, en met formidabele solisten als Charlotte Margiono, Vinson Cole en Thomas Quasthoff.

Ruim tien jaar later heeft het RFO meer cd’s het licht doen zien, niet in de laatste plaats de live-opnamen van Wagners ’Lohengrin’ (2008) en ’Die Meistersinger von Nürnberg’ (2009) onder leiding van Jaap van Zweden. Afgelopen zaterdag, in de pauze van Van Zwedens historische uitvoering van Wagners ’Parsifal’, werden die opnamen tegen een sterk gereduceerde prijs aangeboden. Als erwtensoep op de ijsbaan ging de ene cd-box na de andere over de toonbank. In amper een kwartier was het MCO door de hele voorraad heen – iemand naast mij kocht van elke opera vijf exemplaren. Die heeft vast een grote kerstboom en een Wagnerminnende vriendenkring.

Overigens ging het met de live-uitzending (niet met de opname gelukkig) die zaterdag goed mis, waardoor de aan de radio gekluisterde liefhebbers pas wat uit het Concertgebouw hoorden toen Gurnemanz (een sublieme Robert Holl) al aan zijn exegese begonnen was. Niet meer dan terecht dus dat de hele opname vanavond vanaf 18.00 uur op Radio 4 opnieuw wordt uitgezonden. De cd’s volgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden