Wageningen zwicht: promovendi mogen God toch danken

null Beeld Wageningen University
Beeld Wageningen University

Promovendi van de Wageningen University (WUR) mogen in hun proefschrift toch God danken. Na een storm van kritiek trekt het bestuur het verbod daarop in.

Robin de Wever

Dat meldt de universiteit aan Trouw. De regeling raakte onlangs in opspraak omdat het college van promoties een argotechnoloog had opgedragen om zijn dankwoord af te plakken. Hij begon zijn proefschrift met de zin 'My Father God, thank You, it's the most wonderful thing to be loved and honoured by You' en een citaat van Augustinus.

Wat de WUR betreft paste het dankwoord niet bij de wetenschappelijke statuur van het proefschrift. Immers: ze had in september nog een oude regel bekrachtigd die voorschreef dat de publicatie op religieus en politiek gebied 'vrij van kleur' moest zijn. Toen de promovendus weigerde om de passage af te plakken, kreeg hij te verstaan dat hij de betreffende pagina moest uitscheuren.

Uni wil 'tegemoetkomen aan een behoefte'
Volgens een woordvoerder is het college bij nader inzien te streng geweest. 'We hebben ontdekt dat we mensen hiermee tekortdoen', vertelt hij. 'Dat wil je niet, als het gaat om zo'n belangrijk levenswerk.' De WUR wil nu 'tegemoetkomen aan een onderkende behoefte'. Later wordt bekend hoe de nieuwe regeling eruit komt te zien. De promovendus wil niet te diep ingaan op de kwestie, maar laat weten dat hij blij is dat er 'alsnog ruimte is voor inspiratiebronnen'.

De kritiek op het verbod kwam vooral ook van binnen de universiteit. Het medezeggenschapsorgaan stuurde deze week al een kritische brief naar de Raad van Bestuur, waarin het erop wees dat er in het promotiereglement niets staat over het dankwoord.

Een online petitie waarin een masterstudent opriep om de regeling te schrappen werd de afgelopen dagen zo'n 1200 keer ondertekend. Ook veel WUR-studenten en -academici tekenden digitaal protest aan. Sommigen wezen op wat zij zagen als willekeur: het danken van geliefden en huisdieren was niet verboden.

Universiteit worstelde ook met bijbelvaste hoogleraar
Eerder deze week vertelde de universiteit aan Trouw dat ze zich 'ongemakkelijk' voelde bij het feit dat een van haar academici adviseur was voor de christelijke stichting De Oude Wereld. Die meent dat de Bijbel net zo veel betrouwbare informatie geeft over de geschiedenis van de aarde als natuurwetenschappelijke onderzoeken.

Volgens de WUR 'wringt' het dat bijzonder hoogleraar christelijke filosofie Henk Jochemsen 'zich met zijn hoogleraarstitel aan de stichting verbindt'. Na de berichtgeving in Trouw maakte de universiteit bekend dat ze Jochemsen niet op zijn bijbaan ging aanspreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden