'Wageningen' wordt tamelijk ongemakkelijk van Genesis

Universiteit zit in zijn maag met hoogleraar die ook creationist is

De Wageningen University (WUR) gaat onderzoeken of ze een academicus die bijklust als creationist (iemand die gelooft in de schepping van de aarde) moet berispen. De universiteit voelt zich 'tamelijk ongemakkelijk' bij het feit dat bijzonder hoogleraar christelijke filosofie Henk Jochemsen adviseur is bij de conservatief-christelijke stichting De Oude Wereld.

Deze stichting draagt uit dat de Bijbel net zo veel betrouwbare informatie bevat over het ontstaan van de aarde als natuurwetenschappelijke onderzoek. Ook propageert ze dat wetenschap 'een manipulatief instrument in de handen van opportunisten' dreigt te worden. De Oude Wereld wil een eigen 'wetenschappelijk instituut' oprichten.

'Deze organisatie begint bij Genesis en zegt: we moeten alleen nog bewijzen dat de verhalen kloppen', meent een woordvoerder van 'Wageningen'. 'De gedachte van het creationisme staat haaks op onze mentaliteit. Het wringt dat Jochemsen zich daar met zijn hoogleraarstitel aan verbindt.'

De top van de WUR gaan overleggen over de vraag of de 'wetenschappelijke distantie' van Jochemsen in het geding is. Volgens de universiteit heeft hij als bijzonder hoogleraar meer vrijheid dan veel van zijn collega's. Jochemsen is aangesteld door de Stichting voor Christelijke Filosofie, en dus niet in dienst van de universiteit. 'Een gewone hoogleraar zou hier problemen mee krijgen.' Jochemsen zelf begrijpt niet waar de universiteit zich druk over maakt. 'Mijn adviseursrol stelt weinig voor', zegt hij. 'Maar de stichting heeft wel gelijk dat veel mensen de evolutietheorie verheffen tot levensbeschouwing. Ze stelt daar zorgvuldig eigen wetenschappelijk onderzoek tegenover. Dat is waardevol.'

Godsdienstfilosoof Taede Smedes noemt de wetenschappelijke claims van de stichting onzin. 'De Oude Wereld meent dat critici van de evolutie onvoldoende gehoord worden. Ze doet alsof ze voor meer pluriformiteit is. Maar als het erop aankomt, is ze helemaal niet geïnteresseerd in pluriformiteit.' Academici als Jochemsen moeten zich hier verre van houden', vindt Smedes.

De WUR floot onlangs een promovendus terug omdat die in zijn proefschrift God bedankte. Volgens de universiteit moet een proefschrift vrij zijn van religieuze boodschappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden