ReportageStudentenhuisvesting

Wageningen wil drastische maatregelen om studentenhuizen te beheersen

Dennis Nooyens (zittend op het dak): ‘Deze plek is ons heilig’. Op de ladder: Sebastiaan Dekker. Op voorgrond met pet: Gijs van Munster.Beeld Koen Verheijden

Wageningen wil de vele studentenhuizen beter spreiden over de stad. Studenten vrezen uitzet. Villabewoners zijn bang voor daling van de huizenprijs.

Door een gang vol kratten bier en kroonluchters loopt Dennis Nooyens (22) naar de ontvangstkamer van studentenhuis H6 – een corpshuis met zestien mannen. Met zijn huisgenoten Sebastiaan Dekker (21) en Gijs van Munster (21) bespreekt hij wat er kan gebeuren als de gemeente de nieuwe regels voor studentenhuisvesting doorvoert. “Ik wil hier echt niet weg”, zegt Van Munster terwijl hij zijn pet verder over zijn hoofd trekt.

Starters

De gemeente Wageningen wil de huisvesting van studenten in de toekomst begrenzen en kamers herverdelen. Als het aan de gemeente ligt mag straks 5 procent van een straat nog een studentenhuis zijn, nu is dat 15 procent in een straal van vijftig meter. Daarmee wil de gemeente de leefbaarheid in de wijken behouden en meer woningen vrijmaken voor starters.

Nooyens en zijn huisgenoten wonen nu in een straat met zes andere studentenhuizen. Die hoeven echter niet te vrezen omdat ze al een vergunning hebben. Het huis van Nooyens heeft die echter nog niet. De bewoners zijn er nu wel een aan het aanvragen.

Maandag wordt een definitief besluit genomen over de regel, in de lokale politiek is een grote meerderheid voor. “Die regel is een goede zet”, zegt Wageninger Jaap Dam (62) die zijn hond uitlaat in de buurt van het corpshuis. “Er komen de laatste jaren steeds meer studenten bij. En die huizen zien er vaak niet uit.” Hij wijst naar een raam. “Kijk, die gordijnen zijn gescheurd en er ligt rommel in de kozijnen.”

Studentenstad

Ook bij Café ’t Centrum wordt druk gediscussieerd over de maatregel. Voor Joop Jansen (60) is de overlast niet het probleem. “Je weet als je hier heen verhuist dat je in een studentenstad komt te wonen”, zegt hij waarna hij een slok neemt van zijn bier. “Maar dat er bijna geen kamers zijn voor mensen die niet studeren, dat is problematisch.”

Herenhuis H6 is ons heilig, zegt Dennis Nooyens. (midden, met glas bier)Beeld Koen Verheijden

Immelina Langkerk (85) vindt de studenten in de stad juist een aanwinst. “Ze zorgen voor levendigheid en ze houden de horeca draaiende. Als ze allemaal op de campus bij de universiteit zouden wonen hebben de winkeliers hier ook minder klanten”, zegt ze.

In Wageningen-Hoog, de villawijk van de gemeente, vrezen ze dat de huizenprijzen zullen dalen als studenten zich in hun wijk vestigen. “In een buurt zoals de onze zou de waardedaling tussen de honderd- en tweehonderdduizend euro bedragen”, zegt wijkbewoner Gijs Kok (72). “Daarnaast ondermijnt het de rust, de stilte en de welstand van de buurt.”

Goed bezig

Volgens Nick Ligthart (21), voorzitter van de studentenbelangenvereniging Student Alliance Wageningen, is 5 procent te weinig. “De gemeente is goed bezig met het bouwen van nieuwe wooncomplexen voor studenten en die vallen gelukkig buiten deze regeling. Maar dat is niet genoeg. Er studeren nu 12.000 studenten in Wageningen, in 2023 zijn dat er naar verwachting 15.000. Er zou eigenlijk een tussenoplossing moeten komen”, zegt Ligthart.

Ook als het aan de mannen van H6 ligt, is de regel te stellig en te algemeen. Nooyens: “De villawijk wil geen studentenhuis en wij willen met andere studenten wonen”, zegt hij. “Het is een lastige kwestie en een percentage lijkt zo willekeurig”, zegt Nooyens huisgenoot Van Munster. “Nu voelen wij ons genaaid maar met een andere regel zijn andere bewoners waarschijnlijk niet tevreden.” Voor de heren is uitzetting een absolute nachtmerrie. Ook al delen ze er één douche met z’n allen.

“Hier ben ik thuis met mijn beste vrienden. Deze plek is ons heilig”, zegt Nooyens. De anderen knikken stellig.

Lees ook:

Krapte op markt studentenkamers houdt aan: prijzen weer hoger 

Studenten betalen meer voor hun kamer. Er wordt te weinig gebouwd en er zijn veel buitenlandse studenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden