Wageningen subsidieert zijn kinderen de wasbare luier in

door Nanda Millenaar

De wasbare luier is niet meer de katoenen lap met veiligheidsspelden. De luier is comfortabeler en ouders kunnen er zelfs subsidie voor krijgen.

De gemeente Wageningen gaat reclame maken voor de milieuvriendelijke wasbare luier. Vanaf 1 januari wordt de subsidie verhoogd: ouders krijgen 50 procent van het aankoopbedrag terug, met een maximum van 50 euro. Dat was 45 euro. De gemeente wil ouders milieubewust maken en hoopt over een paar jaar 8 procent van de kinderen in de wasbare luiers te hebben.

Gemiddeld gebruikt een kind tijdens de luierperiode ongeveer 4500 wegwerpluiers. Per kind komt er 100 kilo aan wegwerpluiers op de vuilnisbelt. Wasbare luiers zijn goedkoper en milieuvriendelijker, mits er bewust wordt gewassen. „Een volle machine, op 60 graden en niet vaak in de droger, want die gebruikt veel energie”, instrueert Loes Aalbers van Kaatje Katoen, een bedrijf dat wasbare luiers verkoopt. Wageningen stopt het aanvraagformulier daarom in een folder met tips en wasvoorschriften.

De moderne luier is voorgevormd, wordt vastgemaakt met klittenband of drukknopen. In de luier een ’inlegvel’ dat de ontlasting opvangt. Die kan het toilet in. Over de luier gaat een broekje dat de kleding droog houdt. Er zijn er ook waarbij luier en broekje één geheel vormen.

De subsidieregeling in Wageningen bestaat al sinds 1995, maar lag eigenlijk stil. De gemeente wilde de tegemoetkoming stopzetten als de aparte inzameling van wegwerpluiers was gerealiseerd. Dit gebeurde vorig jaar, maar de gemeenteraad besloot toch de milieuvriendelijke luier te blijven stimuleren. Per kind verstrekt Wageningen eenmaal de subsidie. Leiden en Barneveld hebben een soortgelijke regeling.

De luiers zijn niet alleen milieuvriendelijker dan wegwerpluiers, ze hebben ook een positieve werking op de zindelijkheid. In Eindhoven onderzochten artsen in 1996 1200 kinderen onder de vier. Door de comfortabele luiers hebben kinderen geen haast met zindelijk worden. Kinderen merken minder dat de luier nat is. De wasbare luier blijft natter en geeft daardoor een sterkere prikkel. Als ouders actief met zindelijkheidstraining bezig zijn, kan dat, met het gebruik van katoenen luiers, betekenen dat kinderen eerder zindelijk zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden