Wageningen herdenkt Bernhard, hoe dan ook

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Wageningen herdenkt prins Bernhard vandaag, op zijn sterfdag, traditioneel met een ceremonie en een veteranensymposium. Maar is dat wel in zijn geest?

Met een plechtige anjerlegging door basisscholieren, toespraken voor Hotel de Wereld en een veteranensymposium herdenkt Wageningen vandaag zijn ereburger prins Bernhard, die op 1 december 2004 overleed.

De ’prins der veteranen’ wordt blijvend geëerd in de ’Stad der Bevrijding’, hoewel hij daar zijn eigen gedachten over had. Bernhard hevelde hoogstpersoonlijk het koninklijk veteranendefilé over van 5 mei naar zijn geboortedag, 29 juni, en daarmee van Wageningen naar Den Haag. Die dag is nu Nationale Veteranendag. De onthulling van De Gelderlander dat Bernhard twee dagen voor zijn dood premier Balkenende hier om vroeg, bracht een schok teweeg in de Wageningse gemeenschap en onder oorlogsveteranen. Zij vinden dat het defilé op 5 mei voor Hotel de Wereld thuishoort.

Zo vasthoudend als Prins Bernhard was over het defilé, zo vastberaden waakt Wageningen over herdenking van capitulatie, bevrijding en ereburgers. De herdenking vandaag moet de historische band met hem onderstrepen. Op 5 mei 1945 was prins Bernhard immers namens de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten aanwezig bij de capitulatieonderhandelingen in Hotel de Wereld. Dat maakt hem het symbool van de Stad der Bevrijding.

Sterker, de prins sprak zelfs mee over zijn eigen herdenkingsdienst in Wageningen, stelt de gemeente Wageningen. Bernhard zou volgens een woordvoerster eens gekscherend gegrapt hebben dat hij ’van bovenaf’ zou bekijken hoe die zou verlopen.

Ook het herdenkingsprogramma van vandaag ligt volledig in Bernhards lijn, verzekert de gemeente. Dat betekent een programma waarin kinderen, veteranen en dragers van de Willemsorde over vrijheid en bevrijding nadenken. Basisscholieren adopteren sinds 1 december 2005 de Bernhard-plaquette bij Hotel de Wereld die door prins Pieter-Christiaan is onthuld. Het middagprogramma voor veteranen gaat ditmaal over de rehabilitatie van de Poolse militairen die Nederland bevrijdden, een erezaak voor de prins.

De toekomst van de Stad der Bevrijding is onbekend. Defensieminister Van Middelkoop mag de Wageningse capitulatieherdenking historisch waardevol noemen, voor erkenning en waardering kunnen veteranen wat hem betreft naar de Veteranendag.

Na de viering van 65 jaar vrijheid in 2010 neemt de minister een besluit over de Wageningse herdenkingen. Volgens hem kost het steeds meer moeite geallieerde deelnemers te vinden. De hoge leeftijd van oorlogsveteranen speelt een rol. Ook de gemeente en lokale comités bezinnen zich. De 1-decemberceremonie vindt vooralsnog volgend jaar voor het laatst plaats.

De prins hevelde vlak voor zijn dood het veteranendefilé over van 5 mei naar zijn geboortedag, en van Wageningen naar Den Haag. (FOTO ANP) Beeld
De prins hevelde vlak voor zijn dood het veteranendefilé over van 5 mei naar zijn geboortedag, en van Wageningen naar Den Haag. (FOTO ANP)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden