Wageningen helpt Bill Gates bij kiezen van kippen

Bill Gates doneert 100.000 kippen in 24 ontwikkelingslanden om armoede te bestrijden.Beeld reuters

Hoeveel kost een kip in West-Afrika: 5 dollarcent, 50 cent, 5 dollar of 50 dollar? Het goede antwoord is 5 dollar, beantwoordt multimiljardair Bill Gates de quizvraag op zijn weblog. Wie 250 kippen per jaar verkoopt, kan volgens hem dus 1250 dollar verdienen. Een mooi vooruitzicht in een regio waar de armoedegrens op 700 dollar ligt.

Gates doneert 100.000 kippen in 24 ontwikkelingslanden om armoede te bestrijden, beloofde hij woensdag. Maar er zijn honderden kippensoorten uit tientallen landen - welke soort stuur je dan? De Wageningen Universiteit helpt bij die keuze.

"In Afrika scharrelen op veel erven kippen rond, maar die zijn niet erg productief", vertelt Hans Komen van de vakgroep Fokkerij en Genetica van deze universiteit. "Deze kippen hebben niet veel vlees, leggen weinig eitjes en veel kuikens overlijden." Een project van het International Livestock Research Institute (ILRI) moet ervoor zorgen dat mensen goedkoper productievere kippen kunnen aanschaffen. De onderzoekers uit Wageningen helpen met hun jarenlange ervaring met fokprogramma's. Ze focussen op de ontwikkeling van scharrelkippen in Ethiopië, Nigeria en Tanzania.

Eisen
"We kijken eerst welke kippenrassen geschikt zijn voor die landen. Het dier moet bestand zijn tegen tropische hitte, droogte en vijandige dieren. Het moet ook kunnen overleven op weinig voer. In deze regio's concurreren mens en dier om hetzelfde voedsel, dus wij richten ons op het fokken van kippen die zelf een kwart van hun voedsel bij elkaar kunnen scharrelen. Dat is best veel. Vervolgens leveren we de beste, sterkste dieren aan lokale kuikenproducenten, die de kippen vermeerderen. Daarna gaan de kippetjes naar de bevolking en wordt nauwkeurig bijgehouden hoe de dieren het doen."

Komen is enthousiast. "Ik kan uit de grond van hart zeggen: dit is een prachtproject. Ik heb in Ethiopië met eigen ogen gezien hoe schrikbarend de armoede is. In sommige streken hebben ze maar één keer per dag eten. Als ze daar productieve kippen zouden hebben, zou dat enorm helpen."

Kritiek
Maar Gates' weldoenerij stuitte al snel op kritiek. Het sturen van kippen zou zorgen voor marktverstoring en mensen zouden de dieren meteen opeten vanwege de honger, tekende de NOS op uit de mond van Ton Bokkers, die al jaren kippen transporteert naar ontwikkelingslanden.

"Tja, wat moet ik hiervan zeggen", reageert Komen. "Als je zo'n project ondoordacht zou aanpakken, bestaat dit risico inderdaad. Maar Bill en Melinda (de vrouw van Gates, red.) gaan heel serieus met hun geld om, dat geven ze echt niet zomaar weg. Iedere dollar moet worden verantwoord. Je kunt midden in de nacht vanuit Amerika uit je bed gebeld worden om de voortgang van het project te bespreken."

"Het doel is dat er een lokale kippenindustrie komt die betere rassen levert. Maar we komen niet als buitenlanders een land binnenvallen met de opdracht: hier zijn kuikens, ga kippen fokken. Het is de bedoeling dat een vrouw - want het zijn meestal vrouwen die kippen houden - kuikens kan kopen die beter overleven bij droogte, meer eitjes leggen als ze volwassen zijn en wat meer vlees hebben als ze geslacht worden. En misschien zijn er een paar mensen die wel ruimte zien voor een kleine business. Echt niet iedereen hoeft 250 kippen per jaar te verkopen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden